Την απόφαση να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε οι αλλαγές στην οικονομία να ολοκληρωθούν μέσα σε 3 χρόνια, ανακοίνωσε -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αύριο θα ενημερωθεί σχετικά κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο καταφθάνει στην Αθήνα.

Ads

Ύστερα από σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, το πρωί της Τρίτης, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τις επιλογές στην οικονομία. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προωθούμενα μέτρα δεν είναι σκληρά αλλά δίκαια.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα τονώσουν την αγορά και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Με βάση τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τις τιμές σε τσιγάρα και ποτά (κατά 20%), καθώς και να μειώσει τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων (10%).

Ads

Επιπλέον, αναμένεται να καθιερωθούν ταμειακές μηχανές σε όλα τα επαγγέλματα -σημειώνεται ότι από εδώ και στο εξής θα συνυπολογίζονται για τη φορολόγηση όλες οι αποδείξεις, εξαιρουμένων των λογαριασμών ΔΕΚΟ και των αγορών μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκίνητα).

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Ιανουαρίου. Πέντε ημέρες μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Η επίσημη παράδοσή του στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

«Ακόμη χειρότερη» η ελληνική οικονομία

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Daily Telegraph, εκτιμά ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας «είναι ακόμη χειρότερα από όσο συνειδητοποιούν πολλοί» και υποστηρίζει ότι η χώρα πρόκειται να υποστεί την πιο αδιάκριτη επιτήρηση στα οικονομικά της σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος από την ίδρυση της Ευρωζώνης.

ΝΔ: Προωθούν διαρροές που τραυματίζουν την αγορά

«Έχω καταθέσει, σχετικά, αναλυτικές προτάσεις στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Περιμένω η κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της, αντί να επιτρέπει ή να προωθεί διαρροές για φοροεπιδρομές, οι οποίες τραυματίζουν την ψυχολογία της αγοράς. Και, όπως ξέρετε, τα μισά οικονομικά είναι ψυχολογία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μία πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η αγορά».

Δεν πείθεται το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά αξιοποιεί τις κατευθύνσεις της και στηρίζεται σ’ αυτήν για να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή θύελλα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στο εργασιακό», καταγγέλλει το ΚΚΕ, το οποίο εκτιμά ότι αυτό που «φοβούνται» η κυβέρνηση και η ΕΕ «είναι μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ματαιώσουν τα αντιδραστικά σχέδια».

ΛΑΟΣ: «Αντιαναπτυξιακή η μείωση του ελλείμματος σε 3 χρόνια»

«Η συντόμευση του χρόνου αντιμετώπισης του ελλείμματος σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος οποιασδήποτε ελπίδας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να επιτρέψει στις Βρυξέλλες να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο. Επαναφέρουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που αυτόματα μειώνει δραματικά το ύψος του ελλείμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης.

«Φάρμακο για την κρίση δεν είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή»

«Το φάρμακο για την κρίση που επιλέγει τελικά η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας. Αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων. Αντί για στήριξη της απασχόλησης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστική εργασία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αυτές οι επιλογές, επιλογές συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας, και μάλιστα στο στενό χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων, δεν συνιστούν ήπια προσαρμογή. Συνιστούν άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών.

«Φάρμακο για την κρίση δεν είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Φάρμακο για την κρίση είναι μια πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση», κατέληξε.