Το 1,1 δισ. ευρώ άγγιξε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται Αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα καθώς το ποσό που έχουν αντλήσει στο τέλος Ιουλίου αυξήθηκε κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

Όσον αφορά στις επιταγές, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου εκδόθηκαν 18.599 ακάλυπτες, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος, και η αξία τους έφτασε στα 166,31 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Τειρεσία», τον Ιούλιο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Η αξία τους ενισχύθηκε κατά 6,58% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Στη σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009 παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό τους κατά 38,7% και στην αξία τους κατά 43,91%. Συγκεντρωτικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 η αξία των ακάλυπτων διαμορφώνεται στα 963,78 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 1,95 δισ. ευρώ του περσινού επταμήνου. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο επτάμηνο ήταν 76.416 αξίας 126,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν 85.608 αξίας 140 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει στο τέλος επταμήνου 96,2 δισεκατομμύρια ευρώ απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι αυξημένη κατά 2,6% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ads

Η άντληση ρευστότητας συνεπάγεται ωστόσο επιπλέον επιβάρυνση των ελληνικών τίτλων λόγω μειωμένης πιστοληπτικής διαβάθμισης και αξιοπιστίας. Έτσι υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με απώλειες της τάξεως του 30% ανάλογα με το είδος, τη χρονική διάρκεια και την πιστοληπτική διαβάθμιση των τίτλων που καταθέτουν ως ενέχυρο στην Ευρωτράπεζα.

Την ίδια στιγμή, σε 4,6 δισ. ευρώ περιορίστηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των κρατών της ευρωζώνης (εμπόριο, υπηρεσίες και ροές κεφαλαίων), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλεονασματικό ήταν το εμπορικό ισοζύγιο (2,6 δισ. ευρώ) όπως και το ισοζύγιο υπηρεσιών. Αντιθέτως, έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ καταγράφηκε στις ροές κεφαλαίων και ακόμη 1,6 δισ. ευρώ στο λογαριασμό εισοδημάτων.