Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων ξεκίνησαν με την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 και ολοκληρώθηκαν με την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης έως τον Οκτώβριο του 2009, καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας»

Ads

«Είναι προφανές πως στην περίοδο που ακολούθησε καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια στατιστικής αξιοπιστίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα τη σημερινή Έκθεση. Η αποκάλυψη των αληθινών δημοσιονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα του ελλείμματος, το μέγεθος του οποίου είχε επισημανθεί νωρίτερα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσε αντίδραση τόσο των εταίρων μας στην ΕΕ όσο και των αγορών», συνεχίζει το υπουργείο.

Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών «από την πρώτη μέρα έχουν θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας αναγνωρίζοντας τη σημασία των αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Προχωράμε, επίσης, σε μεγάλες τομές που ενισχύουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Βουλής, αλλά και των πολιτών με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο σε μηνιαία βάση».

Στο ερχόμενο ECOFIN, της 19ης Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την πρόοδο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και για το σύνολο των πολιτικών που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο έτος για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και για την δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εθνικού στατιστικού συστήματος με κεντρικό ρόλο της ανεξάρτητης στατιστικής αρχής».

Ads

Αποφασισμένος να μειώσει το έλλειμμα στο 3% ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την αποφασιστικότητά του να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012 επανέλαβε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύεται αύριο Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Μέχρι το τέλος του 2012, το δημόσιο έλλειμμα θα πάει κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα είχε φθάσει στο 12,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2009.

«Δεν υπάρχει πτώμα στην ντουλάπα. Τα ξανα-υπολογίσαμε όλα για μια ακόμη φορά λαμβάνοντας υπόψη τα χρέη των νοσοκομείων, τις υψηλές δαπάνες και τη μείωση των εσόδων το προηγούμενο έτος. Είναι μια σταθερή βάση για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια», προσθέτει.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα σταθερότητας, κυρίως μια «ποσοτικοποίηση» αυτών των μέτρων για το 2010 και «μια προδιαγραφή» αυτών των μεσοπρόθεσμων σχεδίων μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ένα τεράστιο έργο περιμένει την Ελλάδα: «Θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό σύστημα, το οποίο ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή. Πρέπει να εξυγιάνουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, που δεν είναι βιώσιμο υπό την παρούσα μορφή του», σημειώνει ο υπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «αποδείξει τη σοβαρότητά της στην ΕΕ, στις αγορές και στους ίδιους τους πολίτες της», καταλήγει ο υπουργός.