Η κρίση θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε αντιδράσει έγκαιρα και με πολιτική ευαισθησία στα πρώτα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τον διορισμό της κυρίας Σιούτη στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τις εκλογές.. Ηδη στις 7 Οκτωβρίου ένα άρθρο της «Αυγής» σημείωνε ότι η κυρία Σιούτη μαζί με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σπ. Φλογαΐτη, με τον οποίο μοιράζονται και το ίδιο δικηγορικό γραφείο, χειρίστηκαν για λογαριασμό της αγγλικής εταιρείας «τη σκανδαλώδη υπόθεση της μονής Τοπλού στην Κρήτη, την οποία πολλοί παρομοίασαν με το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου».

Ads

Ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυρία Σιούτη έχει παραστεί ως δικηγόρος του Δήμου Αθηναίων στη δίκη για το Μall του Βωβού στον Ελαιώνα και ο κύριος Κακλαμάνης της είχε ζητήσει να εκπροσωπήσει τον Δήμο σε νέα νομική στροφή της ίδιας υπόθεσης. Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης προτίμησε να χειρισθεί το ζήτημα περισσότερο νομικά παρά πολιτικά: στην κυρία Σιούτη δεν δόθηκε με τυμπανοκρουσίες ο τίτλος της προσωπάρχισας του Μαξίμου όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά στην πράξη παρέμεινε στην θέση της με βάση το επιχείρημα ότι οι δικηγόροι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμη και την υπέράσπιση εγκληματιών , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτίζονται με τα εγκλήματα.

Μάλιστα σε μια συνέντευξη στην «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας διέψευδε ότι διετέλεσε δικηγόρος της κινεζικής Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα ακόμη και αν είχε υπάρξει: «Συναντήθηκα δύο φορές μαζί τους, με σκοπό να υπάρξει συνεργασία. Για πολλούς λόγους, δεν προχώρησε η συνεργασία. Δεν πήρε ποτέ τη μορφή εντολής. Δεν έχω εκπροσωπήσει, λοιπόν, ποτέ την Cosco και δεν έχω πάρει ένα ευρώ από αυτήν.

…Αλλά αν υποθέσουμε ότι ήμουν δικηγόρος της, τι το μεμπτόν; Είμαι καθηγητής της Νομικής και υπήρξα γνωστός δικηγόρος. Σημαίνει αυτό ότι επειδή κάποτε είχα κάποιον πελάτη, μου δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων; Ποτέ των ποτών! Προέρχομαι από την κοινωνία και έχω σκοπό να ξαναγυρίσω εκεί, στο πανεπιστήμιο και στο γραφείο μου, όμως στο διάστημα που ασκώ δημόσια εξουσία, μόνο κριτήριο είναι το δημόσιο συμφέρον».

Ads

Με την μόνη διαφορά ότι στην πολιτική τα πράγματα είναι διαφορετικά ιδίως όταν , όπως προκύπτει από τα έγγραφα του σημερινού «Πρώτου Θέματος», η κυρία Σιούτη είχε διετελέσει και δικηγόρος της Siemens σε μια εποχή όπου ο κύριος Χριστοφοράκος προσπαθούσε να παρεμποδίσει νομικά την έρευνα αμερικανικής εταιρείας για τα μαύρα ταμεία και τις μίζες. Μπορεί οι δικηγόροι να έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται ακόμη και τους πιο στυγερούς εγκληματίες, αλλά στην πολιτική και μάλιστα από την εποχή της Αρχαίας Ρώμης, η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός είχαν πληροφορηθεί για την συνεργασία της Siemens με την κυρία Σιούτη, την οποία άλλα έγγραφα στο ίδιο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» εμφανίζουν να αναλαμβάνει και άλλες νομικές υποθέσεις της προηγούμενης νεοδημοκρατικής κυβέρνησης . Το βέβαιο είναι ότι στην υπόθεση Siemens δεν σηκώνουν δικαιολογίες επιπεδου μονής Τοπλού, ιδίως σε μια εποχή αναξιοπιστίας της πολιτικής και γενικευμένης κοινωνικής καχυποψίας, όπως η σημερινή.

Ενα μόλις μήνα μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή επικοινωνιακή κρίση. Η κυρία Σιούτη θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της γιατί μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος οδηγεί αναγκαστικά στο δόγμα Βουλγαράκη που έχει αποδοκιμαστεί : όλοι πια ξέρουμε πως ότι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό…