Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία εκπροσώπων της τρόικας, πραγματοποιείται εκτάκτως αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στη σύσκεψη καταδεικνύει την προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το ταχύτερο δυνατό προκειμένου το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Κι αυτό, παρότι η Κομισιόν διέψευσε λίγη ώρα νωρίτερα ότι οι δανειστές έθεσαν τελεσίγραφο τριών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ads

Xαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης. «Πάμε για ολονυκτία», σημείωσε.
 
Στη διυπουργική σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
 
Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Φίλιππος Σαχινίδης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.
 
Προηγήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο. Στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τις εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» ύψους 2 δισ. ευρώ, που έχουν εντοπίσει οι εκπρόσωποι των δανειστών.
 
Νωρίτερα σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν και με τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό ότι οι υπουργοί καλούνται στο υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί προθεσμίας τριών ημερών στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος. «Το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα πρέπει οι συζητήσει στην Αθήνα να ολοκληρωθούν νωρίτερα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον ο Ο’ Κόνορ.
 
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι η τρόικα έθεσε διορία τριών ημερών στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει στους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Σαν σε επανάληψη δημοσίευμα και διάψευση έρχονται λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 8ης Ιουλίου όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.