Την άμεση εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα απαιτούν πλέον οι Βρυξέλλες και στον συγκεκριμένο τομέα θα επικεντρώσει τις δυνάμεις του το υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο διάστημα. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις τα μέτρα περιλαμβάνουν τις ενοποιήσεις των αστικών συγκοινωνιών και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Ads

Τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να έχει συσταθεί το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να αρχίσει η εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων του νέου πακέτου στήριξης. Έχουν προγραμματιστεί έξι κινήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η πώληση του 74% της ΕΥΑΘ, η επέκταση της σύμβασης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επέκταση της σύμβασης και η παραχώρηση νέων αδειών παιγνίων στον ΟΠΑΠ, η πώληση του 23,3% του ΟΛΘ και των κρατικών λαχείων. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πωληθεί το 23,1% του ΟΛΠ, το 99,8% των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η συμμετοχή του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34,0%), το 55% των μετοχών του κράτους στη ΔΕΠΑ και το 31% στη ΔΕΣΦΑ. Μέσα στο 2011 πρέπει επίσης, να ολοκληρωθεί η πλήρης πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του 55% της ΛΑΡΚΟ, των συμμετοχών του Δημοσίου στην Alpha Bank (0,6%) και στην Εθνική (1,2%), στον ΟΔΙΕ και στο καζίνο της Πάρνηθας. Πρέπει επίσης να επεκταθεί η σύμβαση για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, για την ΕΛΒΟ (72,6%), για τα τέσσερα αεροσκάφη Airbus αλλά και το πρώτο πακέτο του Ελληνικού και των ακινήτων.

Με ταχείες διαδικασίες, σύμφωνα με την Καθημερινή, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών στις ενοποιήσεις των αστικών συγκοινωνιών. Λεωφορεία και τρόλεϊ ενοποιούνται, η ΕΘΕΛ μετονομάζεται σε Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., ενώ Μετρό, Τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος γίνονται μία εταιρεία που θα ονομάζεται Σταθερή Συγκοινωνία.

Στο μεταξύ, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, που θα προβλέπει χαμηλότερους μισθούς και περικοπή επιδομάτων. Με το νέο καθεστώς ο εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν αμέσως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους εν ενεργεία υπαλλήλους θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο 3 έως 5 χρονών. Τα μέτρα θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Ads