Η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή ήρθαν στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Κορυδαλλού από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών με τη συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων και μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Ads

 
Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), οι ευρωβουλευτές Μαριλέννα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), το μέλος του τμήματος της Κ.Ε ΚΚΕ για τα δημοκρατικά δικαιώματα Χαρά Μαρκατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΕΜ Κορυδαλλού Γιώργος Μακρυνός.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης επισημαίνοντας το ζήτημα του κενού νόμου μετά την πρόσφατη ακύρωση του νόμου 3838/2010 για την Ιθαγένεια με την 460/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη για χιλιάδες παιδιά που έχουν μεγαλώσει στη χώρα μας και έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.
 
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει πάρει ο Κορυδαλλός από το 2007 σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να συμβάλλει στην ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο ρόλο που πρέπει να παίξει η αυτοδιοίκηση στα θέματα ιθαγένειας και ένταξης.
 
Στο θεσμό των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και στη συμβολή τους σε διαδικασίες ένταξης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μακρυνός, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη ο θεσμός να επεκταθεί σε όλους τους ΟΤΑ και να εντάξει ως σημείο αιχμής το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατική όταν δεν έχουν ίσα δικαιώματα κι υποχρεώσεις όλοι όσοι αποτελούν μέρος της, ενώ τόνισε ότι η Ιθαγένεια δεν είναι τόσο ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, όσο ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Σχολιάζοντας την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών πριν την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι «200.000 παιδιά είναι αόρατα για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που έσπευσε να καταργήσει το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
 
Υπογράμμισε επίσης ότι με την απόδοση ιθαγένειας και την άσκηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής θα προστατευτούν άνθρωποι, ψυχές μικρών παιδιών, τα οποία θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, θα πάψουν να διακινούνται λαθραία εκατομμύρια ευρώ, θα σταματήσει η στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση, θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο αλληλοσεβασμός, θα πάψει η πατρίδα μας να θεωρείται χώρα ελεύθερης διακίνησης και παράνομο πέρασμα πάσης φύσεως ανθρώπινου εμπορίου.

image
 
Ως πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ρυθμιστούν τα θέματα που προέκυψαν από την εγκατάσταση αλλοδαπών στη χώρα και να καθιερωθούν ιδιαίτερες διαδικασίες για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» χαρακτήρισε το Ν. 3838/2010 η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη. Αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ σχολίασε ότι εντάσσεται σε μια «αμυντική πολιτική» και τροφοδοτείται από την απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Υπογράμμισε δε ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν αναιρεί τη δυνατότητα από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό μέσα από εξαντλητικό διάλογο και διαπραγμάτευση να φτάσουν στην εκπόνηση ενός νέου νόμου που θα απηχεί το πνεύμα και το γράμμα του ν. 3838. Σε αντίθετη περίπτωση, η εμμονή κύκλων της ΝΔ σε αντιμεταναστευτικές θέσεις, θα οδηγούσε σε ένα παγκόσμιας πρωτοτυπίας αποτέλεσμα: την ψήφιση ενός αυστηρού, σκληρού νόμου περί ιθαγένειας με «δανεικές» ψήφους από ένα ναζιστικό κόμμα».
 
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλέννα Κοππά μίλησε για δύο βασικές ευρωπαϊκές τάσεις στο ζήτημα της πολιτογράφησης, τονίζοντας ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας, δεν υπάρχει κενό νόμου που να διαρκεί για πάνω από μια γενιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. η διαδικασία είναι δύσκολη για όσους δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα, η Ελλάδα συγκρίνεται μόνο με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, η νομοθεσία των οποίων για την πολιτογράφηση κυριαρχείται από φοβίες που έχουν να κάνουν με εθνικές μειονότητες.
 
Αναφερόμενη στο Ν. 3838 σχολίασε ότι δεν ήταν υπερβολικά γενναιόδωρος αφού έδινε ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα πολιτογράφησης στη δεύτερη γενιά μεταναστών μετά από έξι χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης. «Πολλοί μετανάστες της δεύτερης γενιάς είναι σήμερα σε κίνδυνο να εκπέσουν του δικαιώματος νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ένας 20χρονος Αλβανός πρέπει σήμερα είτε να βρει δουλειά, είτε να πληρώσει ένα ΙΕΚ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαμονή σε μια χώρα στην οποία ζει από την ηλικία των 6 χρόνων. Αυτό το γεγονός δε συνάδει με μια δημοκρατική κοινωνία, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί τόσο τον πολιτικό κόσμο όσο και την αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά η Κοππά. Τέλος υπογράμμισε ότι στον ορισμό της έννοιας του Έλληνα (γεννιέσαι ή γίνεσαι;) έχει κυριαρχήσει η ακραία συντηρητική αφήγηση, ενώ η διολίσθηση προς τα δεξιά και μάλιστα την άκρα δεξιά στο δημόσιο λόγο συμπαρασύρει τη συζήτηση για τη δεύτερη γενιά νόμιμων μεταναστών.
 
Η Χαρά Μαρκατσέλη, μέλος του τομέα δημοκρατικών δικαιωμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών αλλά και στους ενήλικες μετανάστες, ως πτυχή του ευρτερου μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζει από ταξική σκοπιά. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να νομιμοποιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ στο ζήτημα της ιθαγένειας ανέφερε ότι η αυτοδίκαιη απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με την ενηλικίωση συμβάλλει στο να αποκτά ο μετανάστης την ιθαγένεια μόνο εφόσον το θέλει και όχι για να λύσει τα προβλήματα της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος έθεσε το ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας ως ζήτημα συνολικά μεταναστευτικής πολιτικής βάζοντας το ερώτημα πώς θα θέλαμε να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες που μεταναστεύουν οι χώρες υποδοχής και μέσα από αυτό να δώσουμε απάντηση και λύση στο ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας και συνολικά της μεταναστευτικής πολιτικής.

«Το ζήτημα της ιθαγένειας είναι κεντρικό διότι, πέραν του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, είναι ενδεικτικό για το τι κοινωνία θέλουμε. Αυτό εξηγεί την ένταση με την οποία τίθεται από την ακροδεξιά σήμερα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. «Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδεολογικό εθνοφυλετικό συνεχές το οποίο θεώρησε ήττα την υιοθέτηση του νόμου 3838 το 2010. Για μας, αντιθέτως, ο νόμος αυτός ήταν το μόνο καλό νέο της τριετίας. Την ήττα αυτή προσπάθησε να μετριάσει η απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δείχνει και την διολίσθηση της δικαστικής εξουσίας σε αυτό το εθνοφυλετικό συνεχές».
 
Αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι τελεί υπό μια ακροδεξιά ομηρεία. «Η ΝΔ πολιτεύεται προσπαθώντας να επανοικειοποιηθεί τα σύμβολά της από το χώρο της ναζιστικής ακροδεξιάς, οι κυβερνητικοί της εταίροι, υποτάσσουν τα πάντα στην επιβίωση της τρικομματικής κυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να «σηκώσει» το ζήτημα πιστεύοντας πως δεν είναι κεντρικό για την Ελλάδα σήμερα.
 
Ζητούμενο είναι η δυναμική της ακροδεξιάς ομηρείας να δώσει τη θέση της σε μια στρατηγική χειραφέτησης και στο θέμα της ιθαγένειας. Χειραφέτησης που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά το όλον της πολιτικής κοινότητας. Εξ άλλου, πλέον είναι σαφές ότι το δίπολο «ένταξη – αποκλεισμός» δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά και τους γηγενείς στην Ελλάδα της κρίσης».
 
Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν ο Νικόδημος Μαϊνα Κινιούα εκ μέρους της ορ-γάνωσης Asante, η Veldia Mutso μετανάστρια δεύτερης γενιάς, ο Γιάννης Βαρδουνιώτης εκπρόσωπος της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά και η Κατερίνα Θωϊδου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ.
 
Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Τζένη Βαμβακά, της ΔΗΜΑΡ Α΄ Πειραιά Μαρία Ρεπούση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Μπενέτος και Κώστας Διάκος, εκπρόσωποι των ΣΕΜ των Δήμων Αθηναίων, Αγ. Δημητρίου και Αιγάλεω, ο πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και φορέων της πόλης.
 

Ads