Τον δρόμο για την πλήρη και οριστική κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια, τις ανακριτικές και όλες τις διοικητικές διαδικασίες του επίσημου ελληνικού κράτους, ανοίγει η νέα απόφαση-καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ads

Για το θέμα είχαν προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τέσσερις πολίτες. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων, για την ελευθερία σκέψης και θρησκευτικής συνείδησης, καθώς οι τέσσερις πολίτες σε 58 συνολικά δίκες ή ανακρίσεις, στις οποίες κατέθεσαν, υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, προκειμένου να τους επιτραπεί να κάνουν επίκληση της τιμής και της συνείδησής τους, αντί να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο.

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της θρησκευτικής τους ταυτότητας, για να μη δώσουν θρησκευτικό όρκο, θεωρείται παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου, καθώς υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, στους τέσσερις πολίτες πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση 15.000 ευρώ, (δεύτερη στη σειρά). Επίσης οι ευρωδικαστές έκριναν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και απαιτεί την υποχρεωτική καταγραφή του θρησκεύματος, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία και συνέστησαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, έχει δηλώσει ότι οι διατάξεις περί θρησκευτικού όρκου σε δικαστήρια και υπηρεσίες θα προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.