Το δόγμα του σοκ αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΕΡΤ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, να ανακοινώνει τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας τηλεόρασης και την αντικατάτασή της από έναν νέο δημόσιο οργανισμό. Οι πληροφορίες «σέρνονται» εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν καταιγιστικές μετά την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία δίνει στην υπουργική υπογραφή τη δύναμη να βάλει λουκέτο σε δημόσιους οργανισμούς. Η κίνηση κρίνεται καταχρηστική από νομικούς, «πραξικοπηματική» από συνδικαλιστές και σχολιάζεται ως μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Ads

Οι εργαζόμενοι μέχρι και την ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου ουσιαστικά δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση, μαθαίνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Η πρώτη επαφή τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γκίκα Μάναλη, ήρθε μόλις σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κούνη μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, οι κουβέντες του ήταν λίγες και μετρημένες. «Επίσημα δεν υπάρχει τίποτα». Ίδια ήταν η απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι και από το διευθυντή του γραφείου Τύπου του Σίμου Κεδίκογλου, που συνέστησε ηρεμία στους εργαζόμενους. Μια ηρεμία που κράτησε για λίγες ώρες κι ενώ είχε ληφθεί ήδη η απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Κούνης εκτίμησε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε ήδη υπογραφεί από την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Μιλώντας νωρίτερα στο tvxs.gr, ο Δημήτρης Τρίμης, χαρακτήρισε πραξικοπηματική την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει βιαίως και παρά το Σύνταγμα και τις κοιβουλευτικές διαδικασίες στη μερική ή ολική καταστροφή της δημόσιας τηλεόρασης». «Είμαστε εδώ σε διαρκή συνέλευση με τους εργαζόμενους. Ήδη η τηλεόραση λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων. Καλούμε τα Συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να πλαισιώσουν αυτή τη μάχη. Δεν θα αφήσουμε τη δημόσια τηλεόραση να γίνει βορά στα ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα των φεουδαρχών της ενημέρωσης και της διαπλοκής» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει άριστη σχέση με τη διαπλοκή των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης. 

Ads

Εκτίμησε επιπλέον ότι η κυβέρνηση προχωρώντας σε αυτή την κίνηση θα έρθει σε σύγκρουση με την πλειοψηφία της δημοκρατικής κοινωνίας και συμπλήρωσε: «Ίσως έχουν στο νου τους να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Ήδη η ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ διαφορροποιούν τη θέση τους. Δεν συναινούν με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Επικαλούνται τις στοιχειώδεις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Κι αυτό θα επιφέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση» εκτίμησε.

«Η αντίσταση η δική μας είναι δεδομένη. Η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται σε εστία αντίστασης μιας ολόκληρης κοινωνίας που υποφέρει εδώ και τρία χρόνια από τα Μνημόνια» διεμήνυσε πριν ακόμη η κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο πράξη νομοθετικού περιεχομένου δικαιολογείται μόνο όταν υπάρχει απρόβλεπτη ανάγκη. Στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συνέτρεχαν όροι για την υπογραφή πράξεως νομοθετικού περιεχομένου κάτι που διασφαλίζεται συνταγματικά. Ο κ. Χρυσόγονος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το κλείσιμο των δημοσίων οργανισμών έπρεπε να ρυθμιστεί με κοινό νόμο. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης είναι καταχρηστική επί της διαδικασίας και τη βασική ευθύνη τη φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όφειλε να έλεγξει πριν υπογράψει.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Μαντζούφας, συνταγματολόγος στο ΑΠΘ, έλεγε στο tvxs.gr, ότι ενδεχόμενο λουκέτο στην ΕΡΤ θα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον ευρωπαϊκό χώρο. «Δημόσια τηλεόραση υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν η Ελλάδα κλείσει την ΕΡΤ θα έρθει σε σύγκρουση με το κυρίαρχο πρότυπο.

«Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει πίσω του 60 χρόνια ιστορίας. Οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες» εκτίμησε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε ότι αυτόματη κατάργηση της ΕΡΤ θα σημάνει την έναρξη ενός τεράστιου δικαστικού κύκλου και θα φέρει τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση.