Μπορεί η κυβέρνηση να έριξε όλες τις δυνάμεις στην έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας σοβαρός προγραμματισμός για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αναπτυξιακή «τρύπα» 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει η αδυναμία της κυβέρνησης να διοχετεύσει στην αγορά κοινοτικά κονδύλια.

Ads

Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σύνθετο γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, πρώτον, υπάρχει ρευστό αξίας 10 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που παραμένει στα κοινοτικά ταμεία και κατά πως φαίνεται θα αργήσει να φτάσει στους αποδέκτες. Δεύτερον, χιλιάδες μικρά και μεγάλα δημόσια έργα αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί τα λεφτά πλέον δεν υπάρχουν. Τρίτον, επιδοτήσεις περίπου 5 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις κυρίως του επενδυτικού νόμου θα καθυστερήσουν για πολύ καιρό να αποδοθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες για όλα αυτά ευθύνεται η ανυπαρξία ενός συγκροτημένου μηχανισμού παραγωγής έργων που να καθιστά εφικτή την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Δύο είναι οι βασικοί άξονες του προβλήματος που ανακόπτει τη μοναδική πηγή τόνωσης της οικονομίας που έχει η Ελλάδα, έχουν απορροφηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα 4,9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων και τα υπόλοιπα δέκα παραμένουν αναξιοποίητα.

Συνεπώς, επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αργούν να προκηρυχθούν, έργα υποδομής αναβάλλονται, το ίδιο και δράσεις κατάρτισης, νέας τεχνολογίας, πληροφοριακά συστήματα.

Ads

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το ελληνικό κράτος έχει ήδη αναλάβει δεσμεύσεις:

-Μόνο 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν φέτος και τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου της Ν.Δ.
-Ανάλογο ποσό αναλογεί σε μικρά διάσπαρτα εθνικά έργα ανά την περιφέρεια.