Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και του κλιμακίου της τρόικας, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2015. Οι συζητήσεις με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Πέμπτη και ίσως και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καθοριστούν οι παρεμβάσεις, ύψους 22 δις. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Ads

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, οι οποίες θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 7 μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου, στη Βουδαπέστη.

Από το υπουργείο αναφέρεται ότι δεν προέκυψε κάποιο «μείζον ζήτημα» και όπως σημειώνεται «τα στελέχη της τρόικας έμειναν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών». Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συζητήθηκε κάποιο άλλο ζήτημα πέραν του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι έως τις 15 Απριλίου, οπότε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για να κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή, θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο, όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Πλαισίου.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξεκινήσει την προσεχή εβδ0μάδα μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις ώστε να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια. Το εν λόγω σχέδιο θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει την έγκριση του προγράμματος σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ψήφο εμπιστοσύνης παίρνουμε καθημερινά από τους βουλευτές, ενώ και μόνο η διάσωση της χώρας συνιστά σαφή ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και από εκεί και πέρα δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν ετέθη ποτέ θέμα, ούτε καν ως σκέψη, ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές».

Η κυβέρνηση απευθύνεται με τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό «στο σύνολο της Ολομέλειας της Βουλής.Εμείς φέρνουμε μία πρόταση για να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πόσο υπεύθυνη αισθάνεται για το μέλλον του τόπου η κάθε πολιτική δύναμη», τόνισε.

Επιπλέον, ο Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα, τόνισε «τη σπουδαιότητα και σοβαρότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου σχεδιασμού» που όπως είπε «μας πάει πέρα από τον σχεδιασμό μίας κυβερνητικής θητείας, άρα εμπεριέχει εκ των πραγμάτων στοιχεία εθνικού σχεδιασμού». Εξάλλου κάλεσε τη ΝΔ, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως σημείωσε, «να συναισθανθούν την τεράστια ευθύνη που έχουν σε αυτό το θέμα και να αποδείξουν εάν συναισθάνονται πού βρίσκονται γιατί μέχρι στιγμής από αυτά που λένε και από αυτά που ακούμε δεν έχουν αντίληψη, δυστυχώς, της πραγματικότητας που εν πολλοίς διαμόρφωσαν οι ίδιοι».

Εν τω μεταξύ, σήμερα στη Βουλή, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τα σκάνδαλα της Siemens και των υποβρυχίων, αλλά και την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, η οποία όπως τόνισε είναι «για γέλια και για κλάματα όταν εξαγγέλλει ότι θα φέρει στη Βουλή το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας». Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει όπως και η στάση πληρωμών, την οποία χαρακτήρισε «ιδιότυπη στάση πληρωμών» και ανέφερε σειρά πιστωτών του δημοσίου που παραμένουν απλήρωτοι.

Σημειώνεται ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απασχόλησε εκ νέου τον ξένο τύπο. Η γερμανική έκδοση των Financial Times, επικαλούμενη πληροφορίες, αναφέρει ότι αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης δεν «αποκλείουν πλέον» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το δημοσίευμα διέψευσαν κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν, ενώ η Γερμανία, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Σέϊμπερτ, τόνισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν εργαλεία για μια αναδιάρθρωση. Από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα υπάρχουν τέτοια εργαλεία… αλλά όχι έως τότε». «Η Γερμανία δεν έχει μεταβάλει τη θέση της έναντι της Ελλάδας», πρόσθεσε.