Απορρίπτει την ύπαρξη σκανδάλου στο Βατοπέδι σε βιβλίο του ο Σύλλογος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου, κάνοντας λόγο για «αποκληθέν σκάνδαλο». Στο βιβλίο με τίτλο «To Ιδιοκτησιακό Καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας» επιχειρείται να αποδειχθεί ότι σκάνδαλο ουδέποτε υπήρξε και πως «ο επιπόλαιος και ατυχής αυτός χαρακτηρισμός αποδόθηκε στις προσπάθειες ανταλλαγής περιουσίας της Ι.Μ.Β. και της λίμνης Μπουρού με ακίνητα του ελληνικού δημοσίου».

Ads

Το σχετικό βιβλίο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», εκτείνεται χρονικά από τις 01/03/1922 έως τις 18/09/2009 και βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων και του Νομικού Συμβουλίου το κράτους, μεταξύ των οποίων κι εκείνες τις οποίες ζήτησε η ΝΔ και στις οποίες στηρίχθηκε ακολούθως, προκειμένου να γίνουν οι «ιερές» ανταλλαγές. Το βιβλίο επιμελείται ο δικηγόρος Σπ. Αλεξανδρής, που έχει αναλάβει πληρεξούσιος της υπόθεσης της μονής.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε εισαγωγή 15 σελίδων που προηγείται του υλικού, «υπαγορεύονται» ουσιαστικά στον αναγνώστη οι διαπιστώσεις που θέλει να περάσει ο Σύλλογος, πολλές από τις οποίες έχουν πολιτικό χρώμα.

«Το αποκληθέν σκάνδαλο του Βατοπεδίου» αποτελεί έναν «επιπόλαιο και ατυχή χαρακτηρισμό που αποδόθηκε στις προσπάθειες ανταλλαγής περιουσίας της Ι.Μ.Β. και της λίμνης Μπουρού με ακίνητα του ελληνικού δημοσίου». «Η προσπάθεια αυτή επιχειρήθηκε με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και με τη διαχρονικώς σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, υπηρεσιακών και κυβερνητικών» υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Ads

Ο συγγραφέας κάνει λόγο για «διασυρμό της σεβάσμιας αδελφότητας», προσθέτοντας ότι η ανταλλαγή των ακινήτων «δεν προσβάλλει ούτε έρχεται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες και τα μοναχικά θέσμια». Υποστηρίζει, μάλιστα ότι «η ποινικοποίηση σήμερα μίας καθαρώς αστικής φύσεως διαφοράς είναι πρόδηλο ότι προσπαθεί να εμποιήσει φόβο στους «καλόγερους» που προασπίζονται αυτά τα παλαίφατα και παγκόσμιας αναγνωρίσεως προσκυνήματα με τους ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς». Γίνεται επίσης λόγος για «αναξιοπιστία, αν όχι πονηρία» του ελληνικού δημοσίου με το να μην αναγνωρίζει τους τίτλους στη Μονή.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση και συμμετείχε στην πρώτη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εκτιμά ότι η εκδοτική αυτή κίνηση εντάσσεται στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει η ιερά μονή (η οποία εμφανίζεται να μην έχει καμία συμμετοχή στην έκδοση του βιβλίου, μάλιστα τεχνηέντως δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του Εφραίμ) σε μία κρίσιμη καμπή της διερεύνησης του σκανδάλου, που βρίσκεται στο στάδιο της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή ένα βήμα πριν από την παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ στο ειδικό δικαστήριο.

Ο ίδιος σημειώνει στην εφημερίδα ότι το βιβλίο είναι διανθισμένο από «ιστορικές ανακρίβειες». Μία από αυτές βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, στο οποίο εμφανίζεται χάρτης με τη λίμνη Βιστωνίδα (και τις παραλίμνιες περιοχές που διεκδικεί η μονή), τον οποίο έχει φτιάξει τοπογράφος κατ’ εντολή του πρώην ηγουμένου Εφραίμ και προέρχεται από το αρχείο της μονής και ο οποίος στο βόρειο τμήμα του περιλαμβάνει τη βυζαντινή πόλη, Αναστασιούπολη, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α’. Και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση έχει αμφισβητήσει έντονα την αξιοπιστία του συγκεκριμένου χάρτη.

Ο Σύλλογος φαίνεται να έχει ίδιες θέσεις με τη ΝΔ, καθώς υπερασπίζεται την απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομίας της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 (ένα μήνα πριν τις εκλογές) για τον συμβιβασμό που πρότεινε η μονή και επιβεβαιώνει ότι διατήρησε την επιφύλαξη διεκδικήσεως της κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων. Για τον συγγραφέα το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς το βιβλίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το ζήτημα εκκρεμεί» μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να ακυρώσει τον δήθεν συμβιβασμό που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία με τη μονή για την επιστροφή των ακινήτων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον «Σύλλογο Φίλων Μονής Βατοπεδίου», πρόεδρος του οποίου είναι ο Κ. Λούλης, επιχειρηματίας, τέως Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους. Ο Σύλλογος εδρεύει στον Υμηττό, λειτουργεί από το 1988 σε μια έκταση 16 στρεμμάτων, διαθέτει προσωπικό 35 ατόμων και φιλοξενεί 75 υπερήλικες που καταβάλουν 1.600 ευρώ τον μήνα. Στην ιστοσελίδα του προβάλλεται σειρά πρόσφατων δραστηριοτήτων της Μονής, μαζί με τις πρόσφατες φωτογραφίες του Εφραίμ από την ολονυχτία του Δεκαπενταύγουστου, ενώ φιλοξενείται και εκτεταμένη αρθρογραφία με δημοσιεύματα όπως «Σκάνδαλο το Βατοπέδι ή Επιχείρηση Λάσπη;».