Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 εφόσον η χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο στο ακέραιο, αλλά εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, άφησαν χθες τα μέλη της τρόικας που συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στο road show σε ευρωπαϊκές πόλεις, προς προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ads

Οι κύριοι Τόμσεν του ΔΝΤ και Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκαν, από το Λονδίνο, αναλυτικά στη πρόοδο που καταγράφει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επισήμαναν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να το φέρει εις πέρας. Σε σχετικές ερωτήσεις θεσμικών επενδυτών, οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας απέρριψαν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τόμσεν στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως όσοι κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση χρέους, δεν αντιλαμβάνονται την πλήρη διάσταση του ζητήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε συνέντευξή στους Financial Times, η οποία δόθηκε χθες στο Λονδίνο και δημοσιεύεται σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών: «Αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αυτή. Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, γιατί θα επένδυε κανείς σε άλλες περιφερειακές οικονομίες; Θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες του 2013 και του 2014 εκτιμώνται αυτή τη στιγμή σε 124 δισ. ευρώ, δηλαδή 14 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι θα λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης έως τα μέσα του 2013, εξ ου και ο λόγος για τον οποίο αρκετοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της κάποια στιγμή.

Ads

Ικανοποιημένη από την πρώτη επενδυτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο εμφανίσθηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου παρουσίασαν σε τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, αναφέρθηκαν στην εκτέλεση του Μνημονίου και στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την πορεία του δημοσίου χρέους και το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση ομολόγου εντός του 2011. Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς» για τους Έλληνες του εξωτερικού και παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να υπάρξει απόκλιση από το στόχο της είσπραξης εσόδων στο τέλος του έτους, Ωστόσο σημείωσε ότι η απόκλιση αυτή καλύπτεται από την ταχύτερη μείωση των δαπανών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι για τα θέματα επενδύσεων δεν συζήτησε για συγκεκριμένα σχέδια με την υπουργό, τόνισε όμως πως τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά».

Γενικά δήλωσε ότι στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη υπάρχει «μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα».

Σε ερώτημα για το εάν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις που της ζήτησαν οι πιστωτές της, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως «έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, «ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν». Σε ότι αφορά δε, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

«Δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη λύση το πακέτο στήριξης»

Την ίδια ώρα που η τρόικα δήλωνε πρόθυμη να παραμείνει περαιτέρω, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal πως «Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές και την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό».

Στα θετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προβάδισμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010. Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο υπουργός τόνισε: «Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία, μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά την οικονομία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες και σκληρές τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως χωρίς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση. Όπως είπε αυτό θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Τοποτηρητές του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών

Μόνιμους επιτηρητές στο υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τοποθετήσει το ΔΝΤ, προκειμένου να παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σύμφωνα με σημερινά άρθρα στον Τύπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε στην απόφαση, καθώς διαπίστωσε ότι παρά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εφαρμόσει με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις αλλαγές του Μνημονίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, γράφει το Βήμα, θεωρούν θετική την μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και τονίζουν πως θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην εφαρμογή του Μνημονίου και θα διευκολύνει την επικοινωνία Κυβέρνησης και ξένων ελεγκτών. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η δημιουργία τοπικού γραφείου συνηθίζεται σε κάθε περίπτωση που το ΔΝΤ προσφέρει δανειακή διευκόλυνση.