Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγµατοποιήσει επίσηµες επισκέψεις η Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα και την Αγκυρα, οπότε αναµένεται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές που επικαλείται ο Τύπος, να ανακοινωθεί µέσα στην εβδοµάδα από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

Ads

Η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας, αναμένεται να επισκεφτεί τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και θα συναντηθεί µε τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς και µε τον υπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα.

Προηγουµένως, αναμένεται να επισκεφθεί τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ και τον τούρκο οµόλογό της Αχµέτ Νταβούτογλου, θα µεταβεί τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε κάνει ο Μπαράκ Οµπάµα τον Απρίλιο του 2009.

Υπενθυµίζεται ότι ηεπίσκεψη αποτελεί πάγιο αίτηµα της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα µετά τη δυσφορία που είχε προκαλέσει στην Αθήνα το γεγονός ότι το 2009 ο αµερικανός πρόεδρος είχε πραγµατοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία χωρίς ενδιάµεση στάση στην Αθήνα, ως είθισται, στη λογική των «ίσων αποστάσεων» που υποτίθεται ότι τηρούν οι Αµερικανοί απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ads

Σύμφωνα με πηγες του Τύπου, τα ελληνοτουρκικά και ο εν εξελίξει διάλογος (µέσω διερευνητικών επαφών) για το Αιγαίο και το Κυπριακό καθώς και το Σκοπιανό αναµένεται να µονοπωλήσουν την ατζέντα στα «εθνικά θέµατα».