Αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, επαναξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων στα οποία δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της μείωσης δαπανών και της ανάπτυξης της μηχανοργάνωσης και του διπλογραφικού συστήματος, αλλαγή στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων αλλά και στον τρόπο στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προτείνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Σοφών Υγείας στο αρμόδιο υπουργείο, με την ενδιάμεση έκθεση την οποία υπέβαλε. Στο μεταξύ, ενώ για το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση έπειτα από καταγγελίες για έλλειψη ιατρικού υλικού και κλινών, ο υπουργός Υγείας επιμένει πως «υλικά υπάρχουν».

Ads

Ειδικότερα, στην ενδιάμεση έκθεση της «Επιτροπής Σοφών» (Ανεξάρτητη Ομάδα Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας), για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), αμφισβητείται το κατά πόσο η ετήσια επιχορήγηση του Οργανισμού (η οποία θα ανέρχεται στο 0,6 του ΑΕΠ) θα επαρκεί, με δεδομένο ότι η εισφοροδιαφυγή των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά των εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ειδικά του ΟΓΑ, που συμμετέχει με μικρή εισφορά για τους νέους αγρότες και με μηδενική για τους παλαιούς συνταξιούχους. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία η άμεση απογραφή των δικαιούχων ασφάλισης υγείας σε όλα τα ταμεία προκειμένου να εξαλειφθεί ο πλασματικός αριθμός των έμμεσα ασφαλισμένων.

Για τα νοσοκομεία, επισημαίνεται ότι ενώ το 2010 επιτεύχθηκε μείωση στις δαπάνες για αγορές (κατά 10,93%), αυξήθηκαν οι δαπάνες για υπηρεσίες προς τρίτους (π.χ. φύλαξη καθαριότητα), κυρίως λόγω αδυναμίας άμεσης διενέργειας διαγωνισμών και μεταφοράς υποχρεώσεων από το 2009. Επίσης διαπιστώνεται αύξηση των δαπανών σε ορισμένα νοσοκομεία που αποδίδεται σε κακοδιαχείριση.

Η αλλαγή του συστήματος των εφημεριών με ορθότερη κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων είναι μία ακόμη πρόταση της Επιτροπής. Επιπλέον, η στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να μη γίνεται βάσει του αριθμού των κλινών αλλά με γνώμωνα την παραγωγικότητα του κάθε νοσοκομείου. Στην Έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω μείωσης των δαπανών το 2011, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση τόσο στην προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία (αύξηση κατά 5,8%), όσο και στις χειρουργικές επεμβάσεις (αύξηση 5,46%).

Ads

Ακόμη, προτείνεται αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς «οι ευρωπαϊκές χώρες -τις οποίες χρησιμοποιεί η Ελλάδα ως χώρες αναφοράς- ενδεχομένως να παρουσιάζουν πλαστές τιμές λόγω εκπτώσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως αποτελούν “κρατικά μυστικά” και δεν κοινοποιούνται». Ακόμη, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να μη συνδέεται με την τιμή του φαρμάκου ή να είναι αντιστρόφως ανάλογο με την τιμή του σκευάσματος (δηλαδή όσο ακριβότερο είναι το φάρμακο, τόσο μικρότερο να είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών). Προτείνεται επίσης να υπόκεινται σε rebate και τα ακριβά φάρμακα, να επανεξεταστεί το rebate που υποβάλλει η φαρμακοβιομηχανία και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υποβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες περαιτέρω έκπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία για τα φάρμακα που εντάσσονται στη Θετική Λίστα.

Τέλος, η Επιτροπή Σοφών προτείνει τη συγχώνευση του ΕΟΦ, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και πιθανώς ορισμένων τμημάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους σε έναν οργανισμό φαρμάκων και διατροφής.

Η Τελική Έκθεση των Εμπειρογνωμόνων θα κατατεθεί τον Ιούνιο του 2011.

Υλικά υπάρχουν, επιμένει το υπουργείο Υγείας

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για έλλειψη ιατρικού υλικού και κλινών, που μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν ίσχυαν, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας απορρίπτει ότι υπάρχει έλλειψη αναλωσίμων υλικών και για τα νοσοκομεία ΚΑΤ και «Ευαγγελισμός».

Ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρ. Μουσιώνης, χαρακτήρισε μυθεύματα τα δημοσιεύματα που φέρουν τον «Ευαγγελισμό» στεγνό από υγειονομικό υλικό. «Σήμερα, τη μέρα που γίνεται λόγος για ελλείψεις υγειονομικού υλικού, γίνονται 31 χειρουργεία στο νοσοκομείο», επισήμανε.

Ο κ. Μουσιώνης έκανε λόγο για επάρκεια υλικών και στο ΚΑΤ, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οι γιατροί αντιμετωπίζουν προβλήματα από το εμπάργκο των προμηθευτών και είναι αναγκασμένοι να κάνουν οικονομία στα υλικά.

Για επί τόπου έρευνα όλων των καταγγελιών για έλλειψη υγειονομικού υλικού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της πολιτικής του υπουργείου για τις προμήθειες». Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «καμία είδηση περί ελλείψεν υλικού δεν θα πρέπει να θεωρείται εκ προηγουμένου ότι στέκει».