Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα Φυσική Κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης προχώρησε σε μια καταγγελία βόμβα. Τη διερεύνηση της καταγγελίας ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε στον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Ads

 
Σύμφωνα με τον κ. Φιλντίση, το 4ο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής, που εξετάστηκε χθες, Τετάρτη, είχε αναρτηθεί προ δύο μηνών σε ιστοσελίδα που παρακολουθούν καθηγητές. Την εν λόγω ιστοσελίδα συνδιαχειρίζεται μέλος της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων, όπως τόνισε ο α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
 
Ο καθηγητής Μανώλης Λαμπράκης που ανέβασε το θέμα στην ιστοσελίδα, υποστήριξε ότι πρόκειται περί σύμπτωσης. Ο καθηγητής, που δεν έχει ο ίδιος σχέση με την επιτροπή των πανελλαδικών, σημείωσε ότι το θέμα των εξετάσεων δεν ήταν αυτούσια η άσκηση που είχε ανεβάσει ο ίδιος, αλλά η κεντρική ιδέα είναι η ίδια.
 
Η Ένωση Φυσικών με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα, διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων».
 
Τι απαντά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων
 
Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα Φυσική Κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, με αφορμή δημοσιεύματα για τα θέματα.
 
Τονίζει πως όλα τα θέματα και τα επιμέρους ερωτήματα είναι αυστηρώς εντός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και ότι διαμορφώθηκαν από την εισηγητική επιτροπή του μαθήματος βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και μετά από έγκριση. Όπως αναφέρει, είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο.