Τη δημιουργία ενός «κυβερνητικού πάρκου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο κ. Ραγκούσης έδωσε εντολή στη γενική γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευσταθία Μπεργελέ, να συντάξει τους όρους προκήρυξης για την πραγματοποίηση μελέτης με αντικείμενο τη μεταστέγαση των υπουργείων. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και θα καταδεικνύει τα οφέλη της μεταστέγασης: Η κίνηση αυτή φέρεται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην τόνωση της απασχόλησης καθώς και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται, άλλωστε, με τη σημερινή διάταξη των υπουργικών υπηρεσιών είναι πολλά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι υπηρεσίες του οποίου στεγάζονται σε 54 ενοικιαζόμενα κτίρια. Όπως αναφέρει το «Βήμα», το 1997 επελέγη για τη στέγασή τους το παλαιό εργοστάσιο του Κεράνη στον Ελαιώνα. Όταν ήρθε η ώρα της μετακόμισης, όμως, διαπιστώθηκε ότι επαρκούσε μόνο για τις υπηρεσίες Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε κάθε όροφό του στεγάζονται υπηρεσίες διαφορετικού υπουργείου λόγω συγχωνεύσεων.

Η ιδέα του Γιάννη Ραγκούση δεν είναι πρωτότυπη. Είχε εκφραστεί, λόγου χάρη, από τους αρχιτέκτονες-πολεοδόμους Κωνσταντίνο Δοξιάδη και Γιώργο Κανδύλη, ενώ είχε υποστηριχθεί απ’ τον Αντώνη Τρίτση. Στο εξωτερικό, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα συγκέντρωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών σε μία περιοχή είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Ads

Η Μπραζίλια άρχισε να χτίζεται το 1956 και εγκαινιάστηκε 41 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1960. Από ψηλά, η πόλη μοιάζει με πεταλούδα στα φτερά της οποίας βρίσκονται οι κατοικίες – όλα τα κτίρια είναι σχεδιασμένα με καθαρές ευθείες και καμπύλες γραμμές. Το κέντρο της πόλης αποτελεί μέρος των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση προσδοκούσε στην μετακίνηση του πληθυσμού σε αυτό το μέρος της χώρας και αυτό πράγματι έγινε, αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως ήταν η αρχική ιδέα. Η αύξηση του πληθυσμού της Μπραζίλια υπήρξε άμεση και ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή της, η λαμπερή Μπραζίλια να έχει εξελιχθεί σε μια πόλη 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων – ενώ δημιουργήθηκε με πρόβλεψη 500.000 κατοίκων – με συνέπεια να έχει αρκετή βία και εγκληματικότητα και ανυπόφορα κυκλοφοριακά προβλήματα.