Οι αρχηγοί των κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25-26 Μαρτίου, σχετικά με την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζει εάν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ’ αυτόν το μηχανισμό.

Ads

«Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση», δηλώνει ο Σόιμπλε σε τμήμα της συνέντευξης του στη εβδομαδιαία εφημερίδα Bild της Κυριακής.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Η Ελλάδα μεταξύ άλλων(….) έχει την έννομη δυνατότητα να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σόιμπλε, καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά την Κυριακή στη συνάντηση της κυρίας Ανγκελας Μέρκελ (CDU-Χριστιανοδημοκράτες) και των κ.κ. Γκουίντο Βεστερβέλε (FDP-Ελεύθεροι Δημοκράτες) και Χορστ Ζεεχόφερ (CSU-Χριστιανοκοινωνική Ένωση)

Ads

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής λύσης για την στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνέντευξή της το Σάββατο στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk έδειξε ότι η κυβέρνηση της είναι ανοικτή στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι «επιπόλαιη» μία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δεν θα αντιμετωπίζει την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Αν η Ελλάδα απειλούταν με παύση πληρωμών θα βοηθούνταν με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η Μέρκελ σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό την Κυριακή.

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους για την στάση που θα υιοθετήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους», πρόσθεσε η καγκελάριος. «Αλλά γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση (…) Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό», συνέχισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα. «Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι’ αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μπαρόζο για τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, το Βερολίνο αντέδρασε επιφυλακτικά, με κυβερνητικούς κύκλους να λένε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι «για την ώρα δεν αναμένονται αποφάσεις» και ότι η ελληνική κρίση χρέους «θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σημειώνει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας Welt am Sonntag ότι: «Η Ε.Ε. έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Επιπλέον τονίζει ότι η κομισιόν θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών. «Αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο Όλι Ρεν δήλωσε αντίθετος και απέρριψε τις προτάσεις της Άνγκελα Μέρκελ για αύξηση κυρώσεων προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ρυθμιστεί. Η συμφωνία προετοιμάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και περιλαμβάνει προτάσεις του οικονομικού συμβούλου και υπεύθυνου μελετών του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το μοντέλο που φαίνεται να προκρίνεται για την ενίσχυση της Ελλάδας, είναι το Ουγγρικό, που προβλέπει συνδυασμένη πρωτοβουλία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα. Από τις βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου είναι η Ελλάδα να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κρατών – πιστωτών.