Της υπαγωγής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνηθηκε σημερα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας αντινομικό, αντιφατικό και αναποτελεσματικό να υπάρχουν διάσπαρτες υπηρεσίες ασφαλείας υπό διαφορετικές εποπτείες πολιτικές.

Ads

«Δεν μπορεί να αφήνουμε μια υπηρεσία τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, να την αφήνουμε για κάποιους μήνες ενδεχομένως σε ένα υπουργείο, το υπουργείο Εσωτερικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπως λέγεται σήμερα και Αποκέντρωσης που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε επίσης «δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας, δεν φέραμε καμιά ρύθμιση, όπου αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας ή τις δίνουμε νέες ή αφαιρούμε αρμοδιότητες, γίνεται μια τυπική υπαγωγή» και υπογράμμισε πως «η ασφάλεια της χώρας υπηρετείται καλύτερα όταν όλες αυτές οι Υπηρεσίες είναι κάτω από μια ομπρέλα».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης Παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «ασχολείται με την εθνική ασφάλεια, με την ασφάλεια της χώρας αλλά ασχολείται και με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος… Δεν έχει να κάνει με την αστυνομία ωστόσο είναι κρίσιμο να συνεργάζονται οι Υπηρεσίες μεταξύ τους».

Ads

«Και μιας και κουβεντιάζουμε σήμερα για την ΕΥΠ την οποία για πάρα πολλούς λόγους έχουμε κατά κάποιο τρόπο αναθεματίσει και ενοχοποιήσει στο παρελθόν μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας, θέλω να αναφέρω ότι σημασία έχει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια, κάτω από το Σύνταγμα και τους νόμους που ψηφίσαμε ως Κοινοβούλιο. Αυτές οι υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την εθνική ασφάλεια της χώρας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια ύψιστη αποστολή. Και αυτή την αποστολή καλούμαστε να υπηρετήσουμε μέσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.