Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ αναφορικά ή όχι με τη Συνταγματικότητα του Μνημονίου. Οι τελικές διασκέψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί περισσότερες από πέντε διασκέψεις της Ολομέλειας στις οποίες εξετάσθηκαν οι προσφυγές αντισυνταγματικότητας που έχουν καταθέσει πλήθος φορέων, μεταξύ αυτών και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Σημειώνεται πως η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση αν και το θέμα εκκρεμεί ήδη επτά μήνες.

Ads

Οι εισηγήτριες του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότειναν την απόρριψη των σχετικών προσφυγών επικαλούμενες ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν την ψήφιση του Μνημονίου, ενώ υποστήριξαν ότι για τη θέσπισή του τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας.

Πληροφορίες θέλουν, σύμφωνα με τα «Νέα», την πλειοψηφία του Σώματος να τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του Μνημονίου. Ωστόσο, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλοί από τους 60 δικαστές της Ολομέλειας θεωρούν ότι ο τρόπος ψήφισης του μνημονίου αντίκειται στο Σύνταγμα καθώς χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων για την επικύρωσή του καθώς αποτελεί κείμενο διεθνούς χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε επισημάνει ότι και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έπρεπε να επικυρωθεί με 180 ψήφους. Το ίδιο είχε προτείνει και για το Μνημόνιο.