Ads

Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατέθεσε και επίσημα η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τελικά μετά τις πιέσεις που οι αγορές δεν έπαψαν να ασκούν στην Ελλάδα αλλά και μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,7%, ο πρωθυπουργός «πάτησε την σκανδάλη» που είχε προαναγγείλει χαρακτηρίζοντας ανάγκη «εθνική» και «επιτακτική» την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Το ερώτημα είναι τώρα ποιοι θα είναι οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας-ΔΝΤ και αν τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι αρκετά. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 300 δισ. ενώ μόνο φέτος η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί 54 δισεκατομμύρια.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του» και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα».

Ads

«Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ και επέμεινε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» υπό τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης αναμένεται να είναι διαθέσιμο πριν τις 19 Μαΐου, οπότε η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανείων. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση του μεγέθους του ελλείμματος και την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έκανε λόγο για εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση και παρομοίασε την Ελλάδα με σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ενεργοποίηση της στήριξης.

«Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική», πρόσθεσε, για να συνεχίσει λέγοντας πως οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, απειλώντας τόσο τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσο και την ίδια την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας».

«Τον χρόνο που δεν μας έδωσαν οι αγορές, θα μας τον δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί στην Ελλάδα να οδηγήσει το «σκάφος» της σε ένα απάνεμο λιμάνι προκειμένου να το «ξαναχτίσει με γερά και αξιόπιστα υλικά».

Την πορεία που από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει, ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε ως «μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Για το «ταξίδι» που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια , ώστε «να φθάσουμε στον προορισμό μας, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι και να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», όπως είπε.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η επιστολή του αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού

Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

Προς:
Πρόεδρο Eurogroup
Κύριο Jean-Claude Juncker
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Κύριο Olli Rehn
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόεδρο
Κύριο Jean-Claude Trichet

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει «καμία ένδειξη δυσκολίας» για το να περάσει η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο -ιδίως στη Γερμανία. Υπογράμμισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει δεν έχει τεθεί θέμα αναδιαπραγμάτευσης, διαχείρισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, συμπλήρωσε, είναι «σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο».


«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δράσει άμεσα»

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δράσει άμεσα για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ζητά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Παραλάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για ένα stand by arrangement. Εργαζόμασταν στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και μερικές εβδομάδες για τεχνική υποστήριξη και η αποστολή μας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και εργάζεται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Ταχεία» η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό αίτημα

Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει «ταχεία δράση» για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Ευρώπη, μέσω του εκπρόσωπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ. Άμεσα αντέδρασαν και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί.

«Σε πρώτο στάδιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εκδώσουν γνώμη όσον αφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού και μόλις αυτή δοθεί στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης και τονίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια από την Ευρώπη δεν θα είναι ξεχωριστή από τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις κομμάτων, φορέων και οργανώσεων στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το ότι η Ελλάδα προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε συλλαλητήριο καλεί για σήμερα το απόγευμα, στις 18.30, στα Προπύλαια, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αθήνας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με ανακοίνωσή του, ενώ σε κινητοποιήσεις καλούν και οι bloggers μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Nέο συλλαλητήριο την Τρίτη 27/4/2010 στις 18.30 στα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Εξανεμίζονται τα κέρδη στο Χ.Α.

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα κέρδη που κατέγραψε ο Γ.Δ. μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης να έχουν εξανεμιστεί, ενώ αποκλιμακώνεται το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 0.15% ενώ το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έκλεισε στις 567 μονάδες βάσεις, μετά από τις 582 που έκλεισε εχθές.

Eνισχύεται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς εντείνονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3311 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:
Η δήλωση Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Τι προτείνει το ΔΝΤ για τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική στην Ελλάδα
Τις τελευταίες λεπτομέρειες του μηχανισμού ξεσκονίζει η κυβέρνηση