Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ads

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Άβιγκντορ Λίμπερμαν μετά από την οποία δεν έγιναν δηλώσεις. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατά την οποία επιβεβαίωσαν την βούληση Ελλάδας και Ισραήλ για προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο εξετάστηκαν θέματα για τις διμερείς σχέσεις, στην κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή προβλήματα που, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο που είναι ρευστός και ανασφαλής.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.

Ads

Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα. Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Εχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ, σε ένα μήνα.

Στη συνέχεια, ο κ. Λίμπερμαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπου και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας και πύκνωση των διµερών επαφών. Ενδεικτική του κλίματος είναι η απόφαση για συνεδρίαση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες.