Τη γερμανική πρωτεύουσα θα επισκεφτεί στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες κάνουν επίσης λόγο για επικείμενο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. Η καγκελαρία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φέρεται να ενθαρρύνει την τρικομματική κυβέρνηση να συνεχίσει στον δρόμο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Αντίστοιχες διαρροές από Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ σημειώνονται λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ και το μέλλον της τρικομματικής.

Ads

Διαβάστε επίσης: Έξωθεν πιέσεις για πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον Γερμανό ομόλογό του, ο Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε πρόσκληση – η οποία έγινε αποδεκτή – στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επισκεφτεί την Ελλάδα. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο περιθώριο συνεδρίασης του Ecofin στο τέλος της εβδομάδας.
 
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επισκέπτεται τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει επαφές με την Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο φόρουμ της ΕΕ με αντικείμενο την εξειδίκευση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας την Κυριακή, η ίδια έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτής της πορείας την αποφασιστική τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα, κυρίως στον τομέα αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης.

 
«Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου επιτυχημένα. Αλλά υπάρχει ακόμη ένα απότομο και μακρύ μονοπάτι μεταρρυθμίσεων που έχει μπροστά της», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα.

Ads

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αντικείμενο των επικείμενων επαφών του στην Αθήνα θα είναι η επέκταση και στην Ελλάδα του προγράμματος που εκπόνησε η Γερμανία με την Ισπανία για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ενδεχομένως μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.
 
Η διαρροή ανάλογων πληροφοριών από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς, αποσκοπούν στην καλλιέργεια κλίματος ενόψει της κρίσιμης συνάντησης ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της κυβέρνησης συνεργασίας.