Αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από 80 βουλευτές ζήτησαν να τοποθετηθούν. Πρόκειται για το νέο γύρο αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς προηγήθηκαν χθες οι διαφωνίες των υπουργών στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αναφορικά με επίμαχα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ads

Δριμύτατη ήταν η κριτική που άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου στον υπουργό Οικονομικών, καθώς κατηγόρησε ευθέως το οικονομικό επιτελείο ότι δεν έχει σχέδιο, «Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως… ούφο» υποστήριξε η βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλά τίθενται εκβιαστικά διλήμματα. «Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών «τι έχει κάνει με τους κερδοσκόπους- είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Που βρίσκεται η διαδικασία;», ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.

Από την κριτική της κ. Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του opengov. «Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των “κολλητών” σας», υπογράμμισε.

Ads

Την Βάσω Παπανδρέου ακολούθησαν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μάλιστα αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. «Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, λέγοντας ότι κανένας δεν θα υπέγραφε αυτή τη σύμβαση. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» υποστήριξε. «Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οφείλει και η κυβέρνηση και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υποστήριξε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης «συνεννόησης» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, «πίεση» προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μιας και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «αναπτυξιακή αντεπίθεση», ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου «αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή».

«Ανάπτυξη χθες», ζήτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό, ενώ ο Χρήστος Μαγκούφης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της Ευρώπης των 27. Επίσης τάχθηκε κατά των «γκαουλάιτερ της τρόικας στα υπουργεία», ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε τριήμερη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, για ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας και καταληκτικές αποφάσεις.

Η Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1». Και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».

«Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα», ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η Έλενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων. Εξηγώντας την θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κ. Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.

Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο Λάμπρος Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε», είπε ο Έκτορας Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.

«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο», δήλωσε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας «έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων».

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ευθύνονται οι εταίροι για την πορεία του προγράμματος και υπάρχουν αμφιβολίες και για την πορεία του επόμενου, τότε πρέπει να επανατοποθετήσει το θέμα από την αρχή, ανέφερε ο Νίκος Σαλαγιάννης και πρόσθεσε: το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν με την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου σώζεται η χώρα ή χρεοκοπεί, αλλά αν το πρόγραμμα εφαρμοζόμενο θα σώσει την χώρα.

Υπέρ της φορολόγησης όλου του ορυκτού πλούτου τάχθηκε ο Γιάννης Δριβελέγκας καθώς, όπως ανέφερε, το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ αφ’ ενός μεν γιατί δεν έχει τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός Κώδικας που είναι εν ισχύει από το 1937, αφ’ ετέρου δε διότι πολλοί ιδιοκτήτες μεταλλείων κλπ, διατηρούν εξωχώριες εταιρείες στις οποίες πωλούν επί ζημία τον ορυκτό πλούτο, ο οποίος «επιστρέφει» μέσω των εξωχώριων ως προϊόν, με αποτέλεσμα τα κέρδη να μένουν «έξω» και το δημόσιο να μην εισπράττει.

Δεν παρουσιάζεται πρόγραμμα με προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος από αυτήν την άποψη και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, γιατί αυτές δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος το οποίο πλέον θα κατέχουν κράτη και όχι ιδιώτες και αυτό ενέχει τον κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας. Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου, είπε ότι η μόνη εμπειρία παγκοσμίως είναι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι κερδοσκόποι έβγαλαν πολλά χρήματα.

Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα είπε η Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ αυτό που έπαθε ο Σόκρατες», είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γιαννακά.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν λιγοψυχούν μπροστά σε σκληρά μέτρα αλλά να είναι αποτελεσματικά, επισήμανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για αδιέξοδο «καθώς δεχόμαστε πυρά από δύο μεριές, από τη μια μας λένε “τι είναι αυτά που κάνετε” και από την άλλη μας λένε ότι “δεν προχωράμε αρκετά”». Η κ. Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.

Τα «βογκητά» να ακουστούν όχι από τις «πλατείες», αλλά από τα «Βόρεια Προάστια» με τους φόρους που πρέπει να μπουν στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης. Έχει σημάνει το τέλος εποχής για όλους και θα έχουμε ανακατατάξεις, επισήμανε από την μεριά του ο Κώστας Σπηλιόπουλος.

Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε, ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δισεκατομμύρια το 2014, τόνισε η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία είπε επίσης ότι στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει στίγμα ενίσχυσης της παραγωγής. Επιπλέον η κ. Μπατζελή εκτίμησε ότι αν το δημοψήφισμα είναι «μέσα ή έξω από το ευρώ» είναι λάθος.

Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες, είπε από την μεριά του ο Δημήτρης Καρύδης προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας και λέγοντας στη συνέχεια «φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι».

Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις λογικές περικοπών του πρώτου Μνημονίου, σημείωσε ο Βασίλης Τόγιας, προσθέτοντας ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επωμιστούν κανένα βάρος και καμία περικοπή.

Στο ζήτημα του ΟΤΕ πρέπει να δούμε και το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, είπε ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Από τη μεριά του ο Δημήτρης Βαρβαρίγος είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί με 180 ψήφους και, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η χώρα να πάει σε εκλογές. Ως μόνη λύση θεωρεί τις εκλογές ο Βασίλης Γερανίδης γιατί, όπως είπε, ούτως ή άλλως θα συρθούμε σε αυτές.

Για «αφόρητο λαϊκισμό του έμμεσου εκβιασμού» έκανε λόγο η Χρύσα Αράπογλου, προσθέτοντας ότι εγγυήσεις πρέπει να δοθούν και προς τον λαό. Η κ. Αράπογλου ζήτησε χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, άσκησε κριτική για το έλλειμμα τεκμηρίωσης [της κυβερνητικής πολιτικής] και έκανε λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις περί ανύπαρκτων εχθρών και κουτοπόνηρες κατηγορίες για «βαθύ ΠΑΣΟΚ»» διερωτώμενη ποιος εμπόδισε την αξιοποίηση των ΕΛΤΑ π.χ. αλλά και ποιος κρατά στα συρτάρια του υπουργείου 1.000 επενδυτικές προτάσεις.

Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας και αυτό είναι όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών, είπε ο Γιάννης Βούρος. Νέα αρχή σημαίνει απολογισμός και καταλογισμός ευθυνών, εγώ δεν νιώθω καμία ευθύνη, σημείωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης προσθέτοντας ότι το βασικό πρόταγμα πρέπει να είναι το αξιακό και κατόπιν το πολιτικό και το οικονομικό.

«Κόκκινη γραμμή για μένα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και τα «νερά» που πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους» ανέφερε ο Βασίλης Γιουματζίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανυπαρξία λειτουργίας πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου» και ότι δεν έχει επιτευχθεί αξιοκρατία, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση των νόμων. Απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτικών διαπίστωσε ο Χρήστος Κατσούρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύγκλιση και συναίνεση και «αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να πάμε σε εκλογές».

Αντί της μείωσης του αφορολόγητου προτείνω τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να συνεισφέρουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα μας δεν πρέπει να πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους». Η κ. Κατσέλη απαντώντας στις αιτιάσεις για αποτυχία του Μνημονίου, είπε ότι δεν απέτυχε διότι και όλες οι δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν και σημαντικότατες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επικουρικά ταμεία τα οποία έχουν έλλειμμα 740 εκ. ευρώ το 2011 και όπως είπε το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την επιβολή ειδικού φόρου από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ και αυτό θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2011. Όπως είπε ο κ, Κουτρουμάνης χωρίς παρέμβαση τα αποθεματικά των Ταμείων αυτών θα εξαντληθούν ως το 2015 και τότε ή θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% οι συντάξεις ή τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν έχουμε αποτύχει

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε λάθη και αστοχίες στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο αρνήθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο απέτυχε. «Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας» τόνισε. Επιπλέον, αναφορικά με το φορολογικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι ηπιότερα, επέμεινε, ωστόσο, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο. Ακόμη, έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών διένειμε επίσης στους περίπου 90 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τις διαφωνίες των πράσινων υπουργών αντιμετώπισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο μαραθώνιο, χθεσινό, άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αναφορικά με επίμαχα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου. Σχεδόν καθολική ήταν η διαφωνία στη μείωση του αφορολόγητου ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν στο ζήτημα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αλλά και το δημοψήφισμα για τα μέτρα, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός.

*Σημειώνεται ότι λόγω της παρατεταμένης συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών αναβλήθηκε για αύριο η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.