Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ πρυτάνεων και υπουργείου για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις μετεγγραφές. Οι τελευταίοι επιχειρούν να αδρανοποιήσουν το μηχανισμό μετεγγραφών καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός εισροής φοιτητών από τμήματα της επαρχίας σε κεντρικά τμήματα των πόλεων θα είναι ανεξέλεγκτος και θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες στα ιδρύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των μετεγγραφών υπολογίζεται στις 7.000.

Ads

Εκτός όμως από τα σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν από τη μαζική «μεταπήδηση» φοιτητών, πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων τονίζουν ότι δεν προτίθενται να απορροφήσουν κανένα φοιτητή που προέρχεται από μετεγγραφή αν δεν λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση. Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων (Αθήνας, ΕΜΠ) ζητούν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετεγγραφές, να επιτρέπονται μόνο κατόπιν συνεννόησης των ιδρυμάτων και έπειτα από σοβαρή τεκμηρίωση και να τεθεί όριο στο ποσοστό που θα μπορούν να δέχονται κάθε χρόνο.

Η κατακόρυφη αύξηση των μετεγγραφών μπορεί να έχει ως αιτία της την κατάργηση της βάσης του δέκα, γεγονός που θα γεμίσει με σπουδαστές δεκάδες τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας, αλλά και την αδυναμία των περισσότερων οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει από φέτος την εισαγωγή όλων των φοιτητών των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο πρώτο εξάμηνο και όχι σε δύο δόσεις, κάτι που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, όπως υποστηρίζουν πρόεδροι ΤΕΙ, καθώς τα εργαστήρια και οι υπόλοιπες υποδομές δεν επαρκούν.

Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο: Τα κεντρικά ιδρύματα θα «βουλιάξουν» από το «κύμα» των σπουδαστών που θα εισέλθει λόγω μετεγγραφής, ενώ τα περιφερειακά θα ερημώσουν.

Ads

Πρυτάνεις και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων θέτουν και ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει, την τεράστια -δηλαδή- διαφορά μορίων που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ της βάσης του τμήματος υποδοχής και της βάσης του τμήματος προέλευσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 5.000 μόρια. Συγκεκριμένα, μιλούν για αδικία εις βάρος των φοιτητών που εξασφάλισαν την εισαγωγή τους με πολύ υψηλότερες βάσεις, ενώ κάνουν λόγο και για πρόβλημα στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, αφού θα υπάρχει χάσμα γνώσεων μεταξύ συμφοιτητών.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενόσω ο ανταγωνισμός των υποψηφίων μεγαλώνει και η ζήτηση θέσεων είναι εμφανώς δυσανάλογη με την αντίστοιχη προσφορά. Με βάση τον μεγάλο- και φέτος – αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι 10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση (έπειτα από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15. Την ίδια στιγμή, οι προτιμήσεις των υποψηφίων φαίνεται να στρέφονται σε σχολές που ορίζονται από κριτήρια οικονομικής φύσεως. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους.