Μόνο ένας στους τρεις από τους 750.000 εργαζομένους σε επαγγέλματα που μέχρι σήμερα ανήκουν στη λίστα των «βαρέων και ανθυγιεινών» θα διατηρήσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, καθώς το υπουργείο προχωρά στον αποχαρακτηρισμό ορισμένων ειδικοτήτων, προκαλώντας και εσωτερικές πιέσεις. Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά θα προκύψουν μετά από διαβούλευση και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν από 1 Ιανουαρίου του 2012.

Ads

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 58ο έτος με μειωμένη και στο 60ο έτος με πλήρη και 35 έτη ασφάλισης, καθώς οι ειδικότητές τους αναμένεται να αποχαρακτηριστούν και να βγουν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ). Οι εργαζόμενοι αυτοί αναμένεται να έχουν, μάλιστα, απώλειες και στις συντάξεις.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν αν δεν έχουν περισσότερα από 3.600 ένσημα (12 χρόνια ασφάλισης) στα ΒΑΕ και, μέχρι το 2015, συνολικά 4.500 ένσημα (15 έτη ασφάλισης), θα χάσουν επιδόματα και δικαίωμα συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε 5ετή επιπλέον εργασία (συνταξιοδότηση στο 65ο με 35ετή ασφάλιση και στο 60ό με 40 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων έως και 7 πλασματικά). Ακόμη κι έτσι, όμως, οι εργαζόμενοι αυτοί θα πάρουν μικρότερη σύνταξη, λόγω μείωσης των αποδοχών.

Όσον αφορά, λοιπόν, τη μείωση των αποδοχών τους, αυτές αναμένεται να μειωθούν από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα (εκτός αν υπάρξει ρύθμιση στη συλλογική σύμβαση εργασίας). Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται μείωση των συντάξεων έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι συνταξιοδοτούνται με 35ετία από το ειδικό αυτό καθεστώς.

Ads

Και μπορεί ο αποχαρακτηρισμός να αφορά μόνον όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας ή έχουν λίγα χρόνια στο επάγγελμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασκούνται εσωτερικές πιέσεις, καθώς οι νέοι αναμένεται να είναι πιο “οικονομικοί” τόσο όσον αφορά το άμεσο μισθολογικό κόστος, όσο και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σημειώνεται ότι ενώ η αναθεώρηση της επίμαχης λίστας βρισκόταν υπό συζήτηση εδώ και δέκα χρόνια, θα γίνει τώρα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του χρόνου, μετά και την εξάμηνη περίοδο προσαρμογής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, πάντως, αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά, ενώ τίθεται και το θέμα ένταξης νέων ειδικοτήτων στη λίστα.

Ο κ. Κουτρουμάνης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού Νόμου που προβλέπουν ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, 4500 ένσημα εκ των οποίων τα 3600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου ανέφερε και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από 1/1/2015.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο εξετάζει ρύθμιση για έκπτωση σε όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών με μείωση των εισφορών από 10% το 2011 έως 25% το 2013 αλλά και για μπόνους σε όσους τις προκαταβάλλουν.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τις οφειλές στα ταμεία

Σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε στον Γ. Κουτρουμάνη:

•Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς

•Εναλλακτικά, εφάπαξ καταβολή των οφειλών ή παρακράτηση μέρους της σύνταξης (το πολύ για 5 έτη) όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

•Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού.

Σχετικά με το μέτρο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο, περί υποχρεωτικής καταβολής μέσω τραπεζικού λογαριασμού του συνόλου της μισθοδοσίας, των εισφορών και του ΦΜΥ για κάθε εργαζόεμενο η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε να αποσυνδεθεί από τη ρύθμιση ο μισθός και να καταβάλλονται μέσω τράπεζας μόνο οι εισφορές και ο φόρος.

Ακόμη πρότεινε να επιβληθεί “επασφάλιστρου” σε όλες τις επιχειρήσεις της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, την παροχή μπόνους συνέπειας για τους συνεπείς ασφαλισμένους και την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.