Υπερχρεωμένα νοικοκυριά δικαιώνουν τα δικαστήρια υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διαγράψουν ακόμη και το 50% των απαιτήσεων τους από δάνεια και κάρτες και να μειώσουν αρκετά τις δόσεις των οφειλετών. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία πάνω από 30-40 δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι θετικές για τους προσφυγέντες πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Μάιο, από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των πολιτών που δικαιώνονται αυξάνεται γεωμετρικά, αποδεικνύοντας ότι ο «νόμος Κατσέλη» για τη ρύθμιση οφειλών των νοικοκυριών έχει αρχίσει να λειτουργεί για πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, όπως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνονται και οι προσφυγές δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία μέσω δικηγορικών γραφείων και καταναλωτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ξεπερνούν τις 7.000. Την ίδια ώρα, τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό στις τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 50.000-60.000 – χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημα στοιχεία . Πρόκειται για υποθέσεις που αναμένεται ότι θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εκτιμούσε αρχικά ότι τουλάχιστον 150.000 δανειολήπτες θα έκαναν χρήση του νόμου, ωστόσο οι ολοένα και επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος.

Μετά την σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο, ακολούθησε σωρεία ανάλογων αποφάσεων. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, μόλις τέσσερις από αυτές τις αποφάσεις εκδόθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Σε μια εκ τω περιπτώσεων αυτών, άνεργος οικογενειάρχης με επίδομα ανεργίας 499,75 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα και άνεργη σύζυγο και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και οφειλή ύψους 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα, έκανε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο άνεργος πρέπει να μην πληρώνει τίποτα απολύτως καθώς βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία καταβολής και ελάχιστου ποσού. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση και όρισε νέα δικάσιμο για να ξαναδεί την υπόθεση του αιτούντος τον Ιανουάριο του 2012. Εως τότε ο άνεργος δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.

Ads

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος με σύνταξη 1.160 ευρώ μηνιαίως χωρίς οικία και οφειλές ύψους 56.697 ευρώ, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο διέγραψε το μισό του χρέους αποφασίζοντας ότι πρέπει η συνταξιούχος από εδώ και πέρα να καταβάλλει το ποσόν των 460 ευρώ μηνιαίως για 4 έτη. Δηλαδή από εκεί που χρώσταγε 56.000 ευρώ, τώρα οφείλει περίπου 22.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει, ωστόσο, ότι δικηγόροι αλλά και μέλη καταναλωτικών οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επισημαίνουν ότι παρά τον καταιγισμό ευνοϊκών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία, οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να μη συναινούν στις προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό με οφειλέτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενοχλώντας με απειλητικά τηλεφωνήματα τους οφειλέτες. Πάντως μέχρι στιγμής καμιά τράπεζα δεν έχει προσφύγει κατά απόφασης Ειρηνοδικείου.