Στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην προκηρύξει εθνικές εκλογές στάθηκαν ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ διαφορετικές ήταν οι προσεγγίσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ads

Το BBC αναφέρθηκε στο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ παρουσίασε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Tο ειδησεογραφικό δίκτυο κάνει αναφορά και στο μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα λιτότητας. «Η απόφαση να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τις αγορές, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση εκνευρισμού στην προοπτική πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του το Associated Press αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός απέσυρε την απειλή των πρόωρων εκλογών και σημειώνει την αναφορά του ότι οι Έλληνες έδειξαν ότι θέλουν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Το Reuters κάνει λόγο για ικανοποίηση του πρωθυπουργού από το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». Αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου έπαιξε με τα νεύρα των ψηφοφόρων και των αγορών με το να μην εξηγήσει τον τρόπο που θα μετέφραζε την ψήφο του κόσμου σε σχέση με την κυβερνητική του πολιτική, ενώ επικαλούμενο το διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, Κώστα Παναγόπουλο, αναφέρει ότι το μεγάλο ποσοστό αποχής εξηγεί την αγανάκτηση του κόσμου.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο Guardian επισήμανε τη μετατροπή των εκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική και τονίζει ότι, παρά το ότι η κυβέρνηση το αρνείται, υπάρχει η πιθανότητα νέων μέτρων λιτότητας μετεκλογικά. Τέλος, οι New York Times κάνουν λόγο για οργή των πολιτών για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Γιώργος από την ημέρα που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, προσπαθεί να ικανοποιήσει τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και τους Έλληνες πολίτες και υπογραμμίζει ότι χθες διεκδίκησε τη νίκη και στα δύο επίπεδα.

Η γαλλική Le Monde χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως δημοψήφισμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αποτροπή της πιθανότητας πρόωρων εκλογών σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο γερμανικός τύπος διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγμα για τον Παπανδρέου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση.

Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον κ. Παπανδρέου, καθώς η αναμέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόμετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης. H Deutsche Welle αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει βάσει του εκλογικού αποτελέσματος ότι έλαβε την εντολή για να συνεχίζει με τα μέτρα λιτότητας.