Tη δέσμευση των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας ότι δε θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Μίχαλος. Άμεσες οι αντιδράσεις Κακλαμάνη και Καμίνη.

Ads

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε συγκεκριμένα:

«Το Ε.Β.Ε.Α. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε συναντήσεις με υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, στους οποίους κατέστησε σαφές ότι πρώτο τους μέλημα πρέπει να είναι η σωτηρία αρχικά και η ανάπτυξη στη συνέχεια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρωτίστως, οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές, πρέπει να σκύψουν με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα των επιχειρήσεων και να δώσουν λύσεις. Να παγώσουν ή και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και να αναβαθμίσουν τις εμπορικές περιοχές, ιδιαίτερα στο κέντρο, που σήμερα απωθούν επισκέπτες και καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν κατά γενική ομολογία υψηλά δημοτικά τέλη και να μην απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ads

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά από τώρα τη δέσμευση από τους υποψηφίους ότι δε θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις και ότι θα διαχειριστούν τα χρήματά τους με τέτοιον τρόπο, που θα καταστίσουν και πάλι την πρωτεύουσα επιχειρηματικό στολίδι και βασικό μοχλό για την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Και σε μία τέτοια προσπάθεια θα έχουν συμμάχους τις χιλιάδες επιχειρήσεις μέλη του Ε.Β.Ε.Α.».

Ανακοίνωση Κακλαμάνη

«Το αίτημα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στην Αθήνα, έχει ήδη γίνει πράξη τα δύο τελευταία χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων.

Τα δημοτικά τέλη δεν αυξήθηκαν για το σύνολο των 520.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Αθήνας. Επιπλέον, έχουν απαλλαγεί από δημοτικά τέλη οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των καταστροφικών γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008.

Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, αρνούμενος να γίνω φοροεισπράκτορας της τρόικα και του κ. Ραγκούση, που πρότεινε την κάλυψη των περικοπών που γίνονται στην Αυτοδιοίκηση, με αύξηση των δημοτικών τελών κατά 100%.

Ανακοίνωση Καμίνη

«Συγκρατώ δύο πράγματα από τη δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου.

Το πρώτο είναι η διαπίστωσή του πως οι επαγγελματίες στην Αθήνα πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη αλλά δεν λαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ότι δηλαδή οι επιχειρηματίες πληρώνουν για την καθαριότητα , αλλά οι συνθήκες στα πεζοδρόμια γύρω από τις επιχειρήσεις τους είναι απαράδεκτες.

Το δεύτερο , είναι η αγωνία των μελών του ΕΒΕΑ για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα.

Δεν θέλω να πλειοδοτήσω στον λαϊκισμό του κ. Ν. Κακλαμάνη.

Για μας η επιχειρηματικότητα και η προστασία της είναι κομβικό σημείο. Μόνο με την ανάπτυξη η πόλη θα ξαναγίνει μια σύγχρονη πρωτεύουσα μιας ανοιχτής και ευημερούσας κοινωνίας. Υπενθυμίζω πως έχω δεσμευτεί για την ανεμπόδιστη λειτουργία της επιχειρηματικότητας και των μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Προφανώς και η επιχειρηματικότητα δεν θα διευκολυνθεί από οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν αρκεί όμως το πάγωμα των τελών για να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις της Αθήνας.

Για τον συνδυασμό μας , τα δημοτικά τέλη μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ακόμη κίνητρο επιχειρηματικότητας. Ιδίως σε περιοχές της Αθήνας που υποφέρουν ακριβώς επειδή η επιχειρηματικότητα εμποδίστηκε είτε λόγω της υποβάθμισης είτε λόγω του παραεμπορίου. Και στους δύο αυτούς τομείς εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε».