Ο έλεγχος των υποψηφιοτήτων από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης που έχει προαναγγείλει ότι θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αφορά τελικά τους νυν βουλευτές – άρα ούτε τον τέως πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή – όπως διευκρίνισε χθες ο Αντώνης Σαμαράς ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος.

Ads

Ο κ. Σαμαράς έδωσε την διευκρίνιση αυτή κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής του συνάντησης με ομάδα βουλευτών της ΝΔ σε ταβέρνα στο Παγκράτι. Ο κ. Σαμαράς κλήθηκε να διευκρινίσει το θέμα με την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και, παρά το ότι την περασμένη Τρίτη δήλωνε σε ερώτηση για το αν θα αξιολογηθεί και ο κος Καραμανλής ότι «κανείς δεν εξαιρείται», δήλωσε τελικά ότι θα αφορά τα νέα πρόσωπα που θα θελήσουν να μετάσχουν στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε πως για τους νυν βουλευτές ισχύει η υπάρχουσα πρόβλεψη του καταστατικού.

Αυτό σημαίνει ότι η επικύρωση των συνδυασμών θα γίνει από το Πολιτικό Συμβούλιο και η τελική έγκριση από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως προβλέπεται. Όπως εξήγησε o κος Σαμαράς, ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη για την κατάρτιση των συνδυασμών και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.

Στο δείπνο παρέστησαν οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μιχ. Παπαδόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Στ. Καλογιάννης, καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κ. Τασούλας, σύναξη η οποία δεν είναι τυχαία αφού οι ανωτέρω στήριξαν την υποψηφιότητα Μπακογιάννη κατά τις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες και με τον πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι δέχεται «προσωπική επίθεση» λόγω των υπέρογκων εξόδων για πολυτελή ειδη που χρεώθηκε το υπουργείο του και τα οποία σύντομα αναμένεται να τον φέρουν στο προσκήνιο αλλά και να προκαλέσουν επιπλέον μπελάδες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Όσο για την κα Μπακογιάννη, έντονη είναι η δραστηριότητά της στο παρασκήνιο όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη, πολιτευτές και μέλη της ΝΔ, αλλά και παράγοντες από διάφορους κοινωνικούς φορείς, προετοιμάζοντας τη δημιουργία του κόμματός της. Όπως διαρρέουν στον Τύπο άτομα του κύκλου της κας Μπακογιάννη, «υπάρχουν εξελίξεις και διεργασίες στο πολιτικό σύστημα που θα φέρουν αλλαγές» και ότι το προσεχές διάστημα να δημιουργηθεί, όπως λέει, «ένας πολιτικός χώρος με ιδέες ριζοσπαστικές και πάντως όχι λαϊκιστικές».