Το υπουργείο Οικονοµικών σχεδιάζει την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων εκατομμυρίων φορολογούμενων, όπου μέσω του taxisnet οι εγγεγραμμένοι θα μπορούν να βλέπουν ιδίοις όμμασι τι δήλωσε και τι πλήρωσε ο κάθε συμπολίτης μας. Αναμένεται η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά και θα ακολουθήσει η άμεση ανάρτηση των στοιχείων.

Ads

Το υπουργείο Οικονοµικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων Διοµήδη Σπινέλλη, προωθεί την άµεση ανάρτηση των καταλόγων στο Διαδίκτυο για όλους τους φορολογουµένους, αφού προηγηθεί η γνωµοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Ο µάγκας µε τα 5 πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη φορολόγηση, δεν µπορεί να δηλώνει εισοδήµατα που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής του», δήλωσε χθες ο υφυπουργός σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η υποχρέωση των Εφοριών να συντάσσουν καταλόγους φορολογουµένων επιβάλλεται ήδη από τη δεκαετία του 1980 και περιγράφεται µε σαφήνεια στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος.

Σύµφωνα µε τις διατάξεις που ήδη ισχύουν, η κάθε Εφορία συντάσσει καταλόγους µε τα στοιχεία του φορολογουµένου ή της επιχείρησης, τα δηλωθέντα εισοδήµατα και τον φόρο που αναλογεί. Ο κατάλογος τοποθετείται σε «πρόσφορη θέση» στις Εφορίες ώστε να έχει πρόσβαση όποιος επιθυµεί και µπορεί να δηµοσιοποιείται και από τις εφηµερίδες. Ορισµένα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, γράφουν τα σημερινά Νέα, υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή αφορά µόνο ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες ενώ άλλοι, ερµηνεύοντας την ίδια διάταξη, υποστηρίζουν ότι µπορεί να αφορά το σύνολο των φορολογουµένων, καθώς στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονοµικών µε απόφασή του να προσδιορίζει ποιοι ακριβώς θα περιλαµβάνονται στους καταλόγους.

Ads

Με τον τελευταίο φορολογικό νόµο ωστόσο προβλέπεται ότι οι κατάλογοι αυτοί μπορούν να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Ο σχεδιασµός αφορά τη δηµοσιοποίηση της πρώτης λίστας µε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2009 µε την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εφόσον γνωµοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στα «Νέα».

Πρόσβαση στις λίστες θα έχουν όλοι όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους στο taxisnet. Επιπλέον, θα υπάρχουν και περιορισµοί αφού, για παράδειγµα, εξετάζεται το ενδεχόµενο ο κάθε εγγεγραμμένος του taxisnet να µην µπορεί να δει τα στοιχεία περισσότερων από 20 φορολογουµένων τον µήνα, ενώ δεν θα είναι δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών προηγούµενων ετών.

Με κουπόνια θα αμείβονται πλέον οι οικιακοί βοηθοί

Από τις αρχές του 2011, οι οικιακές βοηθοί, οι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι κομμώτριες, μανικιουρίστες που προσφέρουν εργασία κατ΄ οίκον, οι κηπουροί, οι φυσικοθεραπευτές και οι κάθε ειδικότητας τεχνίτες που καλούνται για μικροεπισκευές σε σπίτια, θα αμείβονται με κουπόνια, βάσει του νόμου 38/63/10.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», ήδη προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια σε πρώτη φάση 6.000 ΑΤΜ δεύτερης γενιάς και εν συνεχεία για την προμήθεια άλλων 6.000 τα οποία θα εγκατασταθούν έξω από τράπεζες, σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και σε ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι υποχρεωτικό για όλους.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής από τα ΑΤΜ, καταθέτοντας χρήματα και λαμβάνοντας κουπόνια ίσης αξίας. Έχουν προβλεφθεί κουπόνια από 5 ευρώ ως και 100 ευρώ. Με τα κουπόνια αυτά καταβάλλεται αυτομάτως στα ασφαλιστικά ταμεία και η εργοδοτική εισφορά. Π.χ., το 20% της αξίας κάθε κουπουνιού θα είναι η εργοδοτική εισφορά. Στη συνέχεια, ο κάτοχος του κουπονιού θα πηγαίνει στα ίδια ΑΤΜ, θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήματα. Σε όποιον εργοδότη δεν ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 2.000 ως και 5.000 ευρώ. Τα κουπόνια που θα παίρνει ο εργοδότης θα εκπίπτουν από την Εφορία.

«Με τον τρόπο αυτόν θα περιορίσουμε την εισφοροδιαφυγή που μόνον απ΄ αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, ευελπιστούμε, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουν περί τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο», δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.