Τέλος στην παραγραφή των ανέλεγκτων οικονομικών χρήσεων μετά την παρέλευση πενταετίας εξετάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ads

Σήμερα, μια χρήση εάν δεν ελεγχθεί εντός πέντε ετών παραγράφεται εκτός εάν υπάρξει, νομοθετικά, παράταση της περιόδου παραγραφής.

Με τη νέα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελεγχθούν για οποιαδήποτε χρήση εφ’ όρου ζωής. Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθίσταται αυτόφωρο αδίκημα η μη απόδοση του ΦΠΑ, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησής του με δόσεις και αυξάνονται οι ποινές για όσους δεν αποδίδουν τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη για τη διαδικασία διαγραφής των ανεπίδεκτων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και η λίστα με τους οφειλέτες. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού μελετάται η σύσταση μιας ειδικής εφορίας στην οποία θα υπαχθούν οι 1.200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Ads