«Κόβονται» όλοι οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι διδάσκοντες στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου. Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε χθες ο υφυπουργός Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κανένα τμήμα πανεπιστημίου με περισσότερους από 25 διδάσκοντες (15 για τα ΤΕΙ), δεν θα προσλάβει συμβασιούχους διδάσκοντες. Προς κατάργηση οδεύουν και τα ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια, μετά από αιφνιδιαστική απόφαση της υφυπουργού Ευης Χριστοφιλοπούλου.

Ads

Το μέτρο αφορά κυρίως τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δεν αγγίζει τα περιφερειακά τμήματα τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πολλούς μόνιμους διδάσκοντες.

Οι μόνιμοι διδάσκοντες έχουν 6 υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας, εκτός των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή της επίβλεψης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

«Πρόκειται για μια ακόμη οριζόντια περικοπή στα πανεπιστήμια που δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους» σχολίασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγενία Μπουρνόβα, ενώ εκ μέρους των καθηγητών ΤΕΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γ. Τσάκνης τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αναγκαστική περικοπή μαθημάτων σε πολλά τμήματα.

Ads

Τη διαφωνία του με το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη τύπου. Οι Έκτακτοι του ΤΕΙ υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο, και η απόφαση για εισαγωγή σπουδαστών στα ΤΕΙ μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους, ουσιαστικά καταργεί από το Σεπτέμβριο όλους τους συμβασιούχους. Επίσης, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα επιβαρύνει την ποιότητα σπουδών, αφού τα ιδρύματα θα οδηγηθούν σε αναγκαστική συγχώνευση μαθημάτων σε μεγάλα αμφιθέατρα και με μεγάλο αριθμό σπουδαστών, αλλά και σε κατάργηση εργαστηρίων.

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί από την Τετάρτη αποχή από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη καταβολή δεδουλευμένων τους από τον Ιανουάριο και για τη μη υπογραφή νέων συμβάσεων (από το Μάρτιο), αν και παραδίδουν κανονικά μαθήματα.

Προς κατάργηση και τα ολοήμερα σχολεία

Σε περιστολή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που έλαβε, χθες αιφινιδιαστικά, αφού καταργεί -ουσιαστικά- τα μικρά ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια και αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις σε όλα τα υπόλοιπα.

Με στόχο την “εξοικονόμηση πόρων”, μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων περίπου 500 ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια αναμένεται να καταργηθούν, αφού σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε, χθες, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαιτείται πλέον να φοιτούν τουλάχιστον 60 παιδιά στο σχολείο και 15 στο ολοήμερο, ενώ πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς των μαθητών. Καθώς όμως τα σχολεία της περιφέρειας είναι εκ των πραγμάτων ολιγοθέσια, ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων αναμένεται σχεδόν να καταργηθεί.

Όπως αναφέρει «Το Έθνος», με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου τονίζεται ότι για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες σε ολοήμερη βάση θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον 60 μαθητές στο σχολείο.
  • Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του προγράμματος να είναι 15 μαθητές.
  • Στα δημοτικά σχολεία με ολοήμερο θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση.
  • Η αποχώρηση των μαθητών από το ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους με σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων του.