«Μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα» δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ. Ακόμα, απέκλεισε τρία ζητήματα για τα οποία υπάρχει αρκετή συζήτηση: τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και την επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Ads

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τον εάν θα ήταν εφικτό να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη απάντησε ότι δε θα ήταν σοφό να αναστραφούν τα μέτρα που ελήφθησαν τονίζοντας ότι η προσοχή από εδώ και στο εξής θα πρέπει να στραφεί στις επόμενες μεταρρυθμίσεις για έναν μικρότερο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. «Δεν ζητήσαμε ποτέ απολύσεις. Μιλάμε για αλλαγές. Επιμένουμε για παράδειγμα στην αναλογία πέντε συνταξιοδοτήσεις για καθεμία νέα πρόσληψη που αναφέρεται στο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντερούζ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την έως σήμερα πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο διευκρινίζει ότι τα έσοδα αυξάνονται αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προέκυψαν στη ΔΕΗ σχολίασε ότι υπήρξε παρανόηση. «Μιλάμε για απελευθέρωση του κλάδου ενέργειας και όχι για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ διατηρεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά ενέργειας και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να συμμετάσχουν στην αγορά ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Ads

«Αν η αγορά απελευθερωθεί σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες θα εισρεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ», σημειώνει και διευκρινίζει ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση του κόστους καθώς θα αυξηθεί και το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, όμως όπως λέει ο ίδιος το κόστος θα αυξηθεί περισσότερο χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς.

Για το μέλλον του τραπεζικού τομέα σχολιάζει ότι δεν είναι κακό να υπάρξουν μερικές εξαγορές και συγχωνεύσεις. «Ωστόσο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα αυτό θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό» λέει, ενώ προσθέτει ότι αν και υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί το μέλλον του τραπεζικού τομέα ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν έχουν ζητήσει τίποτα.

Όσο για το συμπέρασμά του για τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του μνημονίου; «Ασφαλώς υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη, αλλά είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την ως σήμερα πρόοδο. Η Ελλάδα αλλάζει. Μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη», δηλώνει.