Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τέθηκαν στο επίκεντρο συνομιλιών, στον Πόρο, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου. Παρόντες ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.

Ads

Οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν τον Πόρο σήμερα το πρωί. Νωρίτερα, στη Μαρίνα Φλοίσβου, ο κ. Παπανδρέου, ξενάγησε το ζεύγος Νετανιάχου στο θωρηκτό Αβέρωφ και το αντιτορπιλικό Βέλος. Τα δύο πρωθυπουργικά ζεύγη επισκέφθηκαν και την Ακρόπολη. Ο κ. Δρούτσας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στοχεύει σε «ανοιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ισραήλ» αλλά και σε συνεργασία σε επίπεδο «στρατιωτικό και οικονομικό». Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση μεικτής επιτροπής για την προώθηση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας.

Θετική η ΝΔ στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ

Σήμερα το πρωί, ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως το κόμμα του «είναι θετικό στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο». Ο ίδιος χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση και πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως στον τουρισμό αλλά και την οικονομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ads

Οι δύο πολιτικοί κάλυψαν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία. Επίσης, μίλησαν για τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. «Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και θέματα οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως σχολιάζει τις χθεσινές συμφωνίες και ειδικότερα στο πεδίο των ερευνών, ο Α. Σαμαράς απάντησε πως «Για τις έρευνες είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Αλλά θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου -τον άκουσα χθες- ότι αν είχαμε μυαλό, εδώ και 30 χρόνια δεν θα διώχναμε το πάρα πολύ πλούσιο δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό των Ελλήνων, που αντί να τους απορροφήσουμε εδώ πέρα -και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια- τους στείλαμε στο εξωτερικό».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ουσιαστικά αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας στην Τουρκία, τώρα με τις συμφωνίες που κάνει με το Ισραήλ στηρίζει την πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέα Μέση Ανατολή», υποστήριξε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινές της δηλώσεις. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και την πίεση του Τελ Αβίβ για συνομιλίες που θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Ισραήλ, ενώ κάνει πως δεν βλέπει και την πρόθεση του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Γενικά εξέφρασε την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ και τόνισε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας μας είναι κατά πόσο η εξωτερική πολιτική συμβάλλει στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, και πρόσθεσε πως με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και του ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, όπως είπε.

Σε ερώτηση πως εκτιμά τις αναλύσεις ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, η κ.Παπαρήγα είπε ότι «αν ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται να προωθήσει τα σχέδια του Ιμπεριαλισμού, αυτό είναι επιτυχία», αλλά για το ΚΚΕ, «είναι εξέλιξη κατά των λαϊκών συμφερόντων», ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι «δευτεροκλασσάτο στέλεχος’» στην περιοχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συνεργασία με το Ισραήλ στον τουριστικό τομέα, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο «για τα 30 αργύρια του Ιούδα’», ενώ υπογράμμισε ότι χιλιάδες Έλληνες δεν μπόρεσαν εφέτος να κάνουν διακοπές εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπέρ της αναβαθμισμένης συνεργασίας ο ΛΑΟΣ

Υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ τάσσεται ο ΛΑΟΣ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται εναντίον εκείνων που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπαγόρευσης της εξωτερικής πολιτικής. Ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις» και προσθέτει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τα αραβικά κράτη, δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ. «Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνει ο ΛΑΟΣ και καλεί την κυβέρνηση «να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος».

ΣΥΝ: Πρόκληση η χειραψία Παπανδρέου – Νετανιάχου

«Η εικόνα της χειραψίας ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό αποτελεί πρώτα απ΄ όλα πρόκληση απέναντι στην κοινή γνώμη, όταν είναι νωπή ακόμα η δολοφονική επίθεση ενάντια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκορλέτης.

Ακόμα προσθέτει ότι: «Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και αποτελεί χείρα βοηθείας στο απομονωμένο σήμερα Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν διεθνή ταραξία, να μην σέβεται καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας και να εγκληματεί σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο όλος κυβερνητικός σχεδιασμός αποδυναμώνει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι του αραβικού κόσμου και εγκυμονεί κινδύνους για την εμπλοκή της σε ακραίους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς. Αλήθεια τι σχέση έχει η σημερινή εικόνα του Πρωθυπουργού με εκείνην του Α. Παπανδρέου, όταν έστελνε τα ελληνικά καράβια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ;».

Διαβάστε επίσης:
FTD: Το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν
Ο ελληνικός Τύπος για την επίσκεψη Νετανιάχου