Τη σύσταση ομάδας εργασίας ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων(ΚΕΔΚΕ) και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Στην ομάδα εργασίας θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τους χειρισμούς που θα γίνουν στο χωροταξικό και το πολεοδομικό, όπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

Ads

«Eίχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, ένα ζωντανό διάλογο με τον πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ. Αναφερθήκαμε σε πολεοδομικά, χωροταξικά, ενεργειακά ζητήματα και βέβαια στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τίποτα δε μπορεί να αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο και να έχει αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει συνεργασία, αν δεν υλοποιηθεί από το επίπεδο εξουσίας που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Και αυτός είναι ο Δήμος. Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να πάρει και τυπικό χαρακτήρα, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα, καθώς και να είμαστε δημιουργικοί με τις νέες προτάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας», είπε η υπουργός μετά τη συνάντηση.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα για τα οποία καλούνται να συνεργαστούν άμεσα δήμοι και υπουργείο, η υπουργός διευκρίνισε ότι «τα θέματα που σας ανέφερα από την αρχή. Το χωροταξικό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τα θέματα που σημείωσα στην ατζέντα μας». «Δεν υπάρχει σήμερα μια γενική ρύθμιση που θα καλύψει όλους τους Δήμους όλης της χώρας» τόνισε σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς που θα γίνουν για το χωροταξικό και το πολεοδομικό ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων η υπουργός απάντησε: «Η διαχείριση των απορριμμάτων προφανώς και θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο, ανήκει όμως στην κύρια ευθύνη των Δήμων».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση με την κυρία υπουργό έγινε με δική της πρωτοβουλία, ήταν εξαιρετικά ευχάριστη και αποδοτική. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που σας ανέφερε η κα υπουργός, συν τα δυο υπό ψήφιση – καθ’ οδόν προς τη Βουλή- νομοσχέδια , το ένα που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το άλλο την Ανακύκλωση. Η ΚΕΔΚΕ εκτίμησε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος την οποία έχει, ότι και τα δύο νομοσχέδια είναι προς την σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό και τα στηρίζουμε. Επί μέρους παρατηρήσεις είχαμε σε κάποια άρθρα, τις υποβάλλαμε στην κ. υπουργό, θα τις δει τις περισσότερες, απ’ ότι μας είπε, με θετική διάθεση και επομένως ως προς αυτό το σημείο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στα άλλα τρία θέματα που είπε η κα υπουργός, της ζητήσαμε να τα δει και με την προοπτική του μελλούμενου να νομοθετηθεί ‘Καλλικράτη’. Και αυτή η τυπική και μόνιμη συνεργασία, εύχομαι να γίνει υπό τη μορφή κάποιας μεικτής επιτροπής του υπουργείου της και της ΚΕΔΚΕ η οποία θα αναλάβει να επιλύει από απλά καθημερινά προβλήματα μέχρι σημαντικότερα που θα εισηγείται προς τις δύο κατευθύνσεις για να λαμβάνουν τελικές αποφάσεις. Εμείς φεύγουμε κατ΄ αρχήν ευχαριστημένοι από την πρώτη συνάντηση με την κ. υπουργό».

Ads

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη με το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αφού οι δήμοι θα πληρώνουν κάτι άλλο από αυτό που πληρώνουν μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είπε ότι «τα δημοτικά τέλη είναι στη δικαιοδοσία του κάθε δήμου και είναι ανεξάρτητο μ’ αυτό που λέτε. Μη μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Εγώ π.χ. ως δήμος – και άλλοι δήμοι και άλλοι συνάδελφοι – επί τρία χρόνια δεν έχω αυξήσει τα δημοτικά τέλη χωρίς να υπάρχει το νομοσχέδιο. Δεν συνδέεται άμεσα».