Για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί για κακοποίηση 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης. Οι συλληφθέντες, δύο εκ των οποίων κατηγορούνται για ξυλοδαρμό και οι υπόλοιποι τρεις για παράλειψη καθήκοντος, οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ο Χιλιανός νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο σώμα του.

Ads

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία απειλείται η ποινή της απόταξης.

Σε βάρος των 5 αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία για βασανιστήρια κρατουμένου και κατάχρηση εξουσίας. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:

· ένας Υπαστυνόμος Β΄, ηλικίας 24 ετών, για κατάχρηση εξουσίας.

Ads

· δύο Ειδικοί Φρουροί, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα, για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου και

· ένας Αστυφύλακας και ένας Ειδικός Φρουρός, ηλικίας 23 και 27 ετών αντίστοιχα, για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια.

Αναλυτικά, χθες το πρωί, από το αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο ο 30χρονος Χιλιανός κρατούμενος. Έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και στα χέρια.

Το απόγευμα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για τις ενέργειες και παραλείψεις του αξιωματικού υπηρεσίας και των αστυνομικών του συγκεκριμένου τμήματος, ως προς τον χειρισμό του περιστατικού και ταυτόχρονα να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο κρατούμενος, οι ώρες ενημέρωσης του Διοικητή του τμήματος και της ιεραρχίας των προϊστάμενων υπηρεσιών, οι ενέργειες που έγιναν υπηρεσιακά και γενικά να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος, το μεσημέρι της Πέμπτης διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα (στη γλώσσα του και με χειρονομίες) στον σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο, που βρίσκονταν εκεί, δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά. Βλέποντας αυτό, άλλος ειδικός φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Παρόντες ήταν ακόμη, ένας ειδικός φρουρός, και ένας αστυφύλακας που επίσης συνελήφθησαν, οι οποίοι δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, χθες το απόγευμα σχηματίσθηκε σε βάρος του Χιλιανού δικογραφία -από τον συλληφθέντα αξιωματικό- για απόπειρα απόδρασης, αντίσταση, απλή σωματική βλάβη και εξύβριση, πράξεις που φέρεται ότι έγιναν, στις 13.40΄, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο Χιλιανός επρόκειτο σήμερα το πρωί να μεταχθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ωστόσο η σοβαρότητα της κατάστασής του δεν το επέτρεψε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο 30χρονος είχε συλληφθεί την 23/12/2009 για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε πολίτη χρησιμοποιώντας σιδερένια λάμα. Στις 24/12/2009 είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος του όρισε ρητή δικάσιμο για τις 08-01-2010. Στη συνέχεια κρατείτο προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης, καθώς δεν διαθέτει άδεια παραμονή στη χώρα.

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη

Σε δήλωση για το περιστατικό προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων. Αναλυτικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο Τμήμα Ακρόπολης μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που κατοικεί στην χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά.

Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον πολίτη αποτελεσματικά, προτάσσοντας τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη ευθύνης και επαγγελματισμού απέναντι στην ανομία, στην αυθαιρεσία και στη βία, απ΄όπου αυτή και αν προέρχεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην αποστολή μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τις ελευθερίες κάθε συνανθρώπου μας».