Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα ένας από τους πιλότους των δύο F-16 που συγκρούστηκαν στον εναέριο χώρο πάνω από το Γαϊδουρονήσι, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Ads

Οι δύο από τους τρεις χειριστές εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη. Οι ψαράδες μετέφεραν τους πιλότους στην ακτή, από όπου τους παρέλαβε ελικόπτερο, με το οποίο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Ο ένας από αυτούς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, διότι υπέστη διάτρηση πνεύμονα, ενώ έφερε και ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο. Το βράδυ της Πέμπτης, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου όπου υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση από αγγειοχειρούργο. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Στόχος των γιατρών είναι να ελεγχθεί η αιμορραγία την οποία ο χειρουργός, που τον συνόδευσε με το ελικόπτερο super puma από την Ιεράπετρα, χαρακτήρισε τρομακτική. Όπως είπε ο ίδιο,ς ο 36χρονος διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχοντας τις αισθήσεις του, καθώς στις ερωτήσεις των γιατρών κουνούσε το χέρι του, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Ο 36χρονος, είπε ο γιατρός, είναι παλικάρι αφού κατάφερε να ανανήψει και στις τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο, ανταποκρινόμενος στις αγωνιώδεις προσπάθειες μας.

Ads

Ο δεύτερος πιλότος φέρει κατάγματα στα άκρα, καθώς και αυχενική κάκωση, ενώ μεταφέρθηκε και αυτός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Τα δύο μαχητικά μετείχαν μαζί με ακόμη τέσσερα αεροσκάφη του ιδίου τύπου σε άσκηση. Απογειώθηκαν από τη Σούδα και ανήκαν στην 340 Σμηναρχία Μάχης της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης.

Για το σκοπό αυτό τα μαχητικά χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και ξεκίνησαν την εκπαίδευση πετώντας σε χαμηλά ύψη. Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες, ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο αεροσκάφος συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων δύο αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Για τα αίτια της σύγκρουσης θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μαρτυρίες των επιζόντων αλλά και τους άλλους πιλότους που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στην Κρήτη μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διερεύνηση ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Βαθιά οδύνη για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα του καθήκοντος» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. «Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά τους, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση».

«Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο κ. Λεονταρίδης εκ μέρους της ΝΔ. «Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις», καταλήγει.

Σε βάθος διερεύνηση των αιτίων της σύγκρουσης με τραγικό απολογισμό το θάνατο ενός χειριστή ζητά ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου εύχεται ταχεία ανάρρωση των άλλων δύο τραυματισμένων πιλότων.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ζει άλλη μία μαύρη μέρα. Το τραγικό συμβάν αφήνει πολλά ερωτηματικά τα οποία άμεσα πρέπει να απαντηθούν. Επίσης ακόμη περισσότερο, η σημαντική απώλεια διαταράσσει την ισορροπία στο Αιγαίο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Τον προβληματισμό της για τον πολλαπλασιαμό των ατυχημάτων στις ένοπλες δυνάμεις εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, παρά απαιτεί ευρύτατη εθνική συνεννόηση.