Διέξοδο δίνουν στους ενήλικες κρατούμενους τα σχολεία «δεύτερης ευκαιρίας» που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε συνολικά οκτώ φυλακές της χώρας.

Ads

Διευθυντές σχολείων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, μιλώντας στο «Έθνος», τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς ένα ποσοστό κρατουμένων (περίπου 20%) συνεχίζει τις γυμνασιακές σπουδές της φυλακής σε επαγγελματικά λύκεια, ΤΕΙ κ.λπ.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικους κρατουμένους έχουν ιδρυθεί οκτώ σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (γυμνασιακού επιπέδου) στα καταστήματα κράτησης Κορυδαλλού, Διαβατών Θεσσαλονίκης, Γυναικών στο Κατάστημα Κράτησης Θεσ/νίκης, Λάρισας, Πάτρας, Δομοκού, Τρικάλων και Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Παράλληλα, στις φυλακές Κομοτηνής λειτουργεί δημοτικό σχολείο ενώ για τους ανήλικους κρατουμένους λειτουργεί δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο με κανονική εκπαίδευση στις φυλακές του Αυλώνα.

Στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριος τίτλος, ισότιμος προς το απολυτήριο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου.

Ads

Ο Γιώργος Ζουγανέλης, διευθυντής του σχολείου στις φυλακές Κορυδαλλού, που ξεκίνησε το 2005, σημειώνει: «Από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει 287 άτομα. Από το 2008 έχει μόνο άνδρες μαθητές. Το σχολείο τούς αποκλείει από την πλήρη απραγία. Είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος διαφυγής».

Από την πλευρά του, ο Κλήμης Πυρουνάκης, διευθυντής από το 2008 του σχολείου στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών, αναφέρει: «Μέσα από το σχολείο αποδεικνύεται ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι μόνο τιμωρητικό. Ο έγκλειστος τιμωρείται για τα λάθη του, αλλά το σχολείο μέσα στη φυλακή τού δίνει δρόμους εθελοντικού σωφρονισμού. Από τις 45 κρατούμενες στον Ελεώνα που ολοκλήρωσαν τις γυμνασιακές σπουδές τους τα τελευταία δύο χρόνια, οι δέκα ήταν μητέρες (και μία με το παιδί μαζί της μέσα στη φυλακή). Δύο γυναίκες που αποφοίτησαν τις προηγούμενες χρονιές έχουν δώσει για να περάσουν στα ΤΕΙ».

«Το σχολείο στη φυλακή είναι μια νησίδα ελευθερίας. Μπορεί να υπάρχουν τα συρματοπλέγματα, όμως η εκπαίδευση είναι μια πράξη ελευθερίας και δημοκρατίας», τονίζει η Φιλιώ Μαρινοπούλου, διευθύντρια του σχολείου στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε εκπαίδευση σε έγκλειστους, γιατί τους δίνουμε εφόδια για μια καλύτερη ζωή. Εξάλλου, η εκπαίδευση αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτήν τη χρονιά δώσαμε 29 απολυτήρια. Από τους καινούργιους αποφοίτους, 12 άτομα ήθελαν εγγραφή να συνεχίσουν στο λύκειο. Το σχολείο είναι ένα φως στη φυλακή που τους φωτίζει όλους».

Πηγή: Έθνος, ρεπορτάζ Γκέλυ Αλμαλιώτου – Καλαμπαλίκη