Παραδόθηκε σήμερα το πρωί, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens, η έκθεση της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, που είχε αναλάβει να ανακτήσει κατεστραμμένα αρχεία από σκληρούς δίσκους της επιχείρησης.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υλικό των 15.000 σελίδων, που παραδόθηκε από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ.Σφακιανάκη στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σ.Βαλυράκη, δείχνει σχέσεις πολιτικών με την ηγεσία της Siemens. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, με πολιτικά πρόσωπα, αλλά και λίστες δώρων του γερμανικού κολοσσού προς υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους.

Επιπλέον εμφανίζονται παραστατικά εκροής χρημάτων με άγνωστους παραλήπτες καθώς και στοιχεία για προμήθειες της Siemens και για ποσά προς υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλα άτομα – αναφέρονται με κωδικούς – οι οποίοι εξασφάλιζαν η εταιρεία να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Η Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε τον έλεγχο στα αρχεία που έχει βρει ή ανακτήσει στον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή της ιδιαιτέρας γραμματέως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Αικατερίνης Τσακάλου, καθώς και του κεντρικού server της Siemens-Ελλάς. Όταν ο κ. Σφακιανάκης είχε αναλάβει το έργο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής είχε δηλώσει πως «υπάρχει υλικό που μπορεί να διαφοροποιήσει τα πράγματα ως προς πρόσωπα και γεγονότα».

Ads

Πληροφορίες από βουλευτές ανέφεραν ότι «υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και υπουργών, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί στην υπόθεση».

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο βουλευτής της ΝΔ Π.Καμμένος δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τρίτη ότι υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων και μίλησε για «στενές σχέσεις πολιτικών προσώπων με την ηγεσία της Siemens.

Στην τελική ευθεία η σύνταξη πορίσματος για Siemens

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία σύνταξης του πορίσματος για την υπόθεση Siemens βρίσκεται η αρμόδια εξεταστική επιτροπή, καθώς η προθεσμία για την υποβολή πορίσματος λήγει στις 20 Ιανουαρίου και όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης, δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης.

H Εξεταστική Επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμά της στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθούν ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εµπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens.

Αναφορικά με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη γραμματεία της επιτροπής από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι μάλλον από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει κάτι το καινούργιο, πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά.

Στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι θα δουν τα στοιχεία την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τα πάρουν και τα κόμματα, αν και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο επίμαχο υλικό έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από τα επιτελεία των κομμάτων ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να καταρτίσουμε ένα σοβαρό πόρισμα που θα διακρίνεται από πληρότητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», δήλωσε ο κ. Σήφης Βαλυράκης.

«Η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης έχει συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς διάθεση συγκάλυψης ή προθέσεις συμψηφισμών. Άλλωστε, τι είδους συμψηφισμοί μπορούν να γίνουν στο σκάνδαλο αυτό, όταν είναι δεδομένο ότι οι προγραμματικές συμβάσεις μέσω των οποίων τροφοδοτήθηκε, εξελίχθηκε και κορυφώθηκε η υπόθεση Siemens, καταρτίστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 1996 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Άμεση συνεδρίαση της εξεταστικής για τη Siemens ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολή με την οποία ζητεί να οριστεί άμεσα ημερομηνία συνεδρίασης της Εξεταστικής για τη Siemens απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Σ. Βαλυράκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή πορίσματος λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

«Πριν διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές, η Εξεταστική Επιτροπή, είχε αποφασιστεί ομόφωνα μετά από πρότασή σας, να συνεδριάσουμε εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου 2011 και να δουλέψουμε εντατικά μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2011. Επειδή ακόμα και σήμερα δεν έχω λάβει σχετική ειδοποίηση, σας παρακαλώ να ορίσετε άμεσα συνεδρίαση προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πιεστικές προθεσμίες αλλά και την απαίτηση του Ελληνικού Λαού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής σημείωσε επίσης πως «για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens στη Νιγηρία κάποιοι ήδη βρίσκονται στη φυλακή». «Στην Ελλάδα της δικομματικής συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, δεν έχει καν οριστεί δίκη και δεν έχει ζητηθεί, με αγωγή, ούτε ένα ευρώ πίσω από τις μίζες και τα κλεμμένα» κατέληξε.