«Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις δεν ανατρέπονται», απάντησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να πέσει η κυβέρνηση. Αφορμή της έντονης αντιπαράθεσης τους στη Βουλή ήταν η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για τα προβλήματα στην εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ads

Στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συνοικέσια μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ – ΛΑΟΣ που θα ανατρέψει ο ελληνικός λαός, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για ανάγκη συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας, ενώ χαρακτήρισε «άθλια ψέματα» ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ δεν υποστηρίζει πλήρως την παιδεία.

«Η βία και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά. Και χθες επιτεθήκατε με υβριστικό τρόπο και καταλήξατε να συμφωνείτε με τις κινητοποιήσεις για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Στις δημοκρατίες δεν ανατρέπονται οι κυβερνήσεις», σημείωσε η κ, Διαμαντοπούλου ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα να εξηγήσετε στους φοιτητές που απευθύνεστε, γιατί το νομοσχέδιο δεν υποστηρίζει απολύτως την παιδεία. Πρόκειται για άθλια ψέματα που έχουν μόνο στόχο να παραπλανήσουν τους νέους ανθρώπους».

«Πρέπει να μπει φρένο σε αυτή την οδυνηρή για τον τόπο κατάσταση. Και ο ελληνικός λαός δεν θα σας το επιτρέψει να την διαχειριστείτε άλλο, ούτε και με τα συνοικέσια σας με ΝΔ και ΛΑΟΣ», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας που τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών, λέγοντας: «Καταφέρατε να βγάλετε στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπους που δεν τους αξίζει αυτό το μέλλον του κ. Τόμσον και των άλλων. Θέλουν παιδεία με ποιότητα. Για εμάς πρώτιστο καθήκον είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Μέγιστο όμως είναι το Σύνταγμα που καταστρατηγείται συνεχώς από την κυβέρνηση σας, Για αυτό θα αγωνιστούμε με την ψυχή μας όχι μόνο για να πέσει ο νόμος σας για την παιδεία και τα ΑΕΙ που στήριξαν και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, αλλά για να πέσει η κυβέρνηση σας. Είναι η μόνη λύση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, για ένα λαό που του δημιουργήσατε τόσο πόνο».

Ads

Ευθύνες για την καθυστέρηση στα βιβλία

Απαντώντας η κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ενόψει της νέας σχολικής περιόδου εμφανίστηκε καθησυχαστική, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα κενά και ελλείψεις αλλά γίνονται εντατικές προσπάθειες ώστε να καλυφθούν το γρηγορότερο.

Η υπουργός Παιδείας υπήρξε ιδιαιτέρως αιχμηρή για τις ευθύνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην καθυστέρηση εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων. Μίλησε για απελπισμένη προσπάθεια που έκανε, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τον διαγωνισμό προμήθειας χαρτιού. Παρά, όμως, όπως είπε, τις δραματικές της παρεμβάσεις η απόφαση έκανε από τις 6 Μαΐου που εκδικάστηκε να φτάσει στο υπουργείο Παιδείας στις 19 Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «το καλύτερο σενάριο για τη φετινή χρόνια είναι τον Οκτώβριο να έχει φτάσει το 20% των βιβλίων στο 50% των σχολείων». «Η κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά έχετε τεράστια ευθύνη. Ακόμα και αν είστε υποχρεωμένη να προχωρήσετε στις επιταγές της τρόικας, την παιδεία και την υγεία έπρεπε να τις αφήσετε απέξω από την απάνθρωπη λογική. Αντί διορισμούς προχωρήσατε σε συγχωνεύσεις σχολείων και μεσαιωνικού χαρακτήρα μέτρα. Φτάσαμε να έχουμε εκπαιδευτικούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν έχεις 20.000 συνταξιοδοτήσεις και οι προσλήψεις δεν ξεπερνούν τις 3.000 θα υπάρξουν δυσκολίες και κενά. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια μέρα με τη μέρα, σχολείο με σχολείο, αντιμετωπίζοντας τα σύνθετα προβλήματα που υπήρχαν. Ένα 30% δεν αποδέχτηκε το διορισμό τους. Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς», απάντησε η υπουργός Παιδείας.