Την σφοδρή αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ.Γερμενή -γνωστού και ως Καιάδα- εναντίον του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη, από την οποία τελικά χτυπήθηκε ένα κορίτσι 12 ετών, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν με τον πατέρα του μέσα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων.

Ads

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ.Κεδικογλου καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Γιώργου Καμίνη και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον δήμαρχο Αθηναίων. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, στον οποίο εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας. Οι ακρότητες, ειδικά όταν θύματα είναι μέχρι και αθώα δωδεκάχρονα παιδιά, δεν αρμόζουν στη Δημοκρατία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η επίθεση του οπλοφόρου Χρυσαυγίτη βουλευτή Καιάδα στο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, που είχε τελικά θύμα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, δεν αποδεικνύει μόνο ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που εμπίπτει στις διατάξεις του κοινού ποινικού Δικαίου. Εξίσου, αποτελεί απόδειξη ότι οι Χρυσαυγίτες αποθρασύνονται από την ασυλία με την οποία τους περιβάλλουν οι Αρχές» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως στηλιτεύει τη δήλωση του δημάρχου Αθηνών ότι «θα απαγορεύσει τα συσσίτια από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε στην πλατεία Συντάγματος».
 
«Η ενέργεια του Δήμου Αθηναίων να απαγορεύσει τη φιέστα φυλετικού μίσους και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου ήταν επιβεβλημένη, αλλά θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου μόνο αν συνιστά έκφραση ενός πολιτικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει αποφασιστικά την άνοδο του ναζισμού. Αποσπασματικές ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Από εκεί και πέρα, η δήλωση του δημάρχου ότι θα απαγορεύσει τα συσσίτια ‘από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε’ στην Πλατεία Συντάγματος δείχνει ότι η δημοτική Αρχή θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα την ανάδειξη της πρωτοφανούς φτώχειας που πνίγει την Αθήνα και όχι αυτό καθ ‘αυτό το γεγονός ότι λόγω Μνημονίου χιλιάδες πολίτες έχουν μεγάλη δυσκολία στο να εξασφαλίζουν ακόμα και την καθημερινή διατροφή τους. Ιδιαίτερα σήμερα προβάλλεται η ανάγκη της αλληλεγγύης ‘από όλους σε όλους’ και αυτό θα έπρεπε να στηρίζεται και από τη δημοτική αρχή» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος εφαρμόστηκε ο νόμος, απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που άπλωσαν γι’ άλλη μια φορά την πραμάτεια τους: ρατσιστικό μίσος, χρήση βίας, νταηλίκια. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν το νόμο και για την επίθεση του βουλευτή Γερμενή στο Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
 
«Η Χρυσή Αυγή μετά την απαγόρευση των ‘συσσιτίων μίσους’ της στο Σύνταγμα, βάζει στην άκρη το προσωπείο της ελεημοσύνης και επιστρέφει στις γνωστές της τακτικές που ταιριάζουν σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου» τονίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
 
«Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει την επίθεση στο δήμαρχο Αθηναίων αλλά και στο παιδί, που έγινε μάρτυρας και θύμα του τυφλού μίσους ενός “βουλευτή” του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Κανείς δεν θα τρομοκρατήσει τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας, οι πόλεις μας θα παραμείνουν ανοικτές σε πείσμα όσων θέλουν να γυρίσουν αυτή τη χώρα δεκαετίες πίσω».

«Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα το «σύστημα» προκειμένου να προβάλει την Χρυσή Αυγή, η οποία πέφτει δημοσκοπικά, ανακάλυψε «κόντρα» για να την διαφημίσει», αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:
 
«Το «σύστημα» την στηρίζει την Χρυσή Αυγή και προσπαθεί να της δώσει τον ρόλο του κακού, που προσελκύει τους πολίτες που αγανακτούν, ώστε αυτοί να μην συνταχθούν με τις πραγματικές πολιτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν τις λύσεις. Δεν μπαίνουμε στο στημένο παιχνίδι τους».

Ads

Το ΚΚΕ με σχόλιό του, καταδικάζει «την εγκληματική επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του Δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη και τον τραυματισμό ενός 12χρονου κοριτσιού». Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει  ότι «ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να απορρίψει το ναζισμό, να απομονώσει την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής».