Στην επιτροπή θα μετάσχουν επίσης το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το πόρισμα της επιτροπής που θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα περιλαμβάνει προτάσεις για αξιόπιστη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων και προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία.

Ads

O κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία της επιτροπής.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα. Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι κουκούλωμα.

Ακόμα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν οι κανόνες. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα μια δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Ads

Επίσης δήλωσε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας αυτής στο χρόνο.