Στο 6,6% διαμορφώθηκε η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Ads

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Αύξηση της τάξης 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

Ads

Η σύγκριση των τριμηνιαίων στοιχείων μεταξύ των ετών 2000-2008 αφενός και 2009-2010 αφετέρου πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης.Συγκεκριμένα, για τα τρίμηνα των ετών 2009-2010 οι υπολογισμοί γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, ενώ για την περίοδο 2000-2008 με την κατανομή των ετησίων αποτελεσμάτων στα τρίμηνα.

Οι χρήστες ενημερώνονται ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν με βάση συνεχιζόμενες εργασίες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και της διαθεσιμότητας στοιχείων μόνο για δύο έτη (2009-2010) με το νέο τρόπο υπολογισμού, η εφαρμογή της υφιστάμενης μεθόδου για την εποχική εξομάλυνση των στοιχείων δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και σημειώνει πως είναι σε διαδικασία να αντιμετωπίσει το θέμα σε συνεργασία με την Eurostat

Διαβάστε επίσης:
Ρεκόρ 13 ετών «χτύπησε» η ανεργία στην Ελλάδα