Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που καλείται να ψηφίσει το  Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του. Το κείμενο κάνει λόγο για ένα «ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» που θα επιδιώξει συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, μια πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς». Η τελευταία θα έχει ως στόχο «την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης». Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκλεγεί από το Συνέδριο, ενώ η πλευρά Λαφαζάνη – Αριστερής Πλατφόρμας ζητά να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, για να ελέγχεται και να  λογοδοτεί σε αυτήν.

Ads

Διαβάστε επίσης: «Μπαίνουν στο ψητό» για συνιστώσες, λειτουργία και συμμαχίες 

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε μια σειρά τροπολογίες-προσθήκες στο σχέδιο της πλειοψηφίας, που καλούν σε «μια νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» με στόχο την «εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση  του συνόλου του πιστωτικού συστήματος μαζί με την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας τομέων και κλάδων της οικονομίας». Η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκει την δημιουργία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ «με τη ΔΗΜΑΡ και την πολιτική που εκπέμπει  η ηγεσία της δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεργασίας».
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της πολιτικής απόφασης και οι προτάσεις για αλλαγές και τροποποιήσεις που υποβλήθηκαν:

 

Ads

Τοποθετήσεις
 
«Η αναγκαία προϋπόθεση για την νίκη μας είναι η εμπιστοσύνη του λαού στον ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και η εμπιστοσύνη καθενός μας στον σύντροφο», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια προς εκλογή στη νέα Κ.Ε.
 
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τμήμα της λαϊκής εντολής των εκλογών του 2012 και «ο φορέας που θα οδηγήσει στην σύγκρουση με το χρεωκοπημένο κατεστημένο που προδίδει το δημόσιο συμφέρον».
 
Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση επισήμανε ότι κυβερνά ένα πολιτικό προσωπικό που είναι πειθήνιος εντεταλμένος ξένων και ντόπιων συμφερόντων, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι κυβερνά αυτός που έκρυβε επί 15 μήνες την λίστα Λαγκάρντ και αυτός που τον προστατεύει. Χαρακτηρίζοντας την πολιτική των μνημονίων ως κοινωνική γενοκτονία και ως εσχάτη προδοσία απέναντι στην λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία και την δημοκρατία, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ιδρύουμε τον συλλογικό υπερασπιστή της δημοκρατίας απέναντι στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απέναντι στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τα χουντικά διαγγέλματα τύπου Κεδίκογλου, ιδρύουμε τον συλλογικό υπερασπιστή, των απολυμένων, των επιστρατευμένων και της δημόσιας περιουσίας».

«Έχετε δύναμη και αύριο το βράδυ να την χρησιμοποιήσετε» υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι από το Συνέδριο πρέπει να βγούμε ενιαίοι αλλά όχι ίδιοι, ενώ επέκρινε κάποιους «που χθες βράδυ έδωσαν τροφή στα χαλκεία της ΝΔ και στις “μονταζιέρες”». Η κ. Δούρου τάχθηκε κατά της μιζέριας και των χαρακτηρισμών και πρόσθεσε ότι «τα “αριστερόμετρα” διαιρούν την αριστερά και εμποδίζουν τους αγώνες της».
 
Επίσης έκανε λόγο για κάποιους «που τυπώνουν ιλουστρασιόν φυλλάδια με χρήματα που καταθέτουμε οι βουλευτές στο κόμμα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι δεν ξέρει ποια είναι τα «golden boys» και ποιά τα «golden girls», αλλά εκείνο που ξέρει είναι πως «όταν στην δεκαετία του ’90 κάποιες δυνάμεις του “εισοδισμού” έλεγαν να ψηφίσουμε “ΠΑΣΟΚ για να μη βγει η Δεξιά”, κάποια παιδιά επιμέναμε αριστερά». Οι αριστεροί δεν κρίνονται στα άρθρα, στις προκηρύξεις και στις διχόνοιες, αλλά στους αγώνες, είπε η κ. Δούρου, καταλήγοντας ότι «η δημοκρατία που θέλουμε να υπερασπιστούμε και να εφαρμόσουμε έξω, πρέπει να ξεκινήσει από εδώ μέσα».

«Ασχολούμαστε με τον μικρόκοσμό μας, αν στις εξέδρες του Συνεδρίου ήταν οι εκατομμύρια των απολυμένων και των ανέργων θα μας έλεγαν ότι ‘είστε αλλού’», ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, υπογραμμίζοντας ότι «η δέσμευση στροφής μας στην κοινωνία είναι συνειδητή επιλογή».
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για καπιταλιστική και νομισματική κρίση και υπογράμμισε ότι η πιθανή σύγκρουση με το ευρώ σημαίνει «να πάμε το σχέδιό μας ως τα κάτω».
 
«Επεξεργαζόμαστε αυτό το σχέδιο που ορισμένοι το θεωρούν ανέφικτο ή μη ρεαλιστικό» είπε ο κ. Γαβρίλης προσθέτοντας ότι «είμαστε οι χτίστες μιας κυβέρνησης της αριστεράς έτοιμης να αποτρέψει το σχέδιο που θέλει την ήττα της εργατικής τάξης».
 
Από την μεριά του ο Παναγιώτης Μαντάς δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ σύμφωνα με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί, όπως δεν το έκανε «επί Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου». Ο κ. Μαντάς υπεραμύνθηκε των απόψεών του τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι ορισμένοι θέλουν την απάλειψη των ιδεολογιών στην «μεταμοντέρνα εποχή».
 
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης απευθύνθηκε προς τον Μανώλη Γλέζο, λέγοντας πως «τιμούμε τον Μανώλη, αλλά πρέπει κι ο Μανώλης να τιμά τους άλλους, δεν μπορεί να λέει ότι θέλουμε να τους διώξουμε».
 
«Κανέναν δεν θέλουμε να διώξουμε, θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης, επικαλούμενος, επίσης, τόσο τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο διάστημα και την ομόθυμη διάθεση που κατεγράφη στις συγκεντρώσεις-συζητήσεις που πραγματοποίησε προσυνεδριακά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σηεμιώνεται πως σήμερα αναμένεται και η δεύτερη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.