«Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της συμφωνίας του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ads

 
«Μετά το περήφανο όχι της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. «Χαιρετίζουμε το μεγάλο και στεντόρειο, αγωνιστικό «Όχι» της Κυπριακής Βουλής στο καταστροφικό σχέδιο του Eurogroup», δήλωσε και πρόσθεσε πως «Το «Όχι » της Κύπρου είναι κόλαφος για την 3κομματική κυβέρνηση της χώρας μας που συναίνεσε στην εγκληματική απόφαση του Eurogroup που ενταφίαζε την Κύπρο».
 
«Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου διέσωσαν το μέλλον και την αξιοπρέπεια της χώρας. Έκαναν ότι δεν έκαναν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας που έχουν ψηφίσει 3 Μνημόνια της καταστροφής και υποδούλωσης. Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις του κ. Σαμαρά και την συναίνεσή του στην απόφαση του Eurogroup. Πλέον, μετά την απόφαση της κυπριακής βουλής η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει καμία άλλη επιλογή πέραν της παραίτησης», τόνισε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ανέφερε πως «η απόφαση του Eurogroup ήταν προϊόν πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Αναστασιάδη – ΕΚΤ – Ευρωπαϊκής επιτροπής και προέδρου Eurgroup».
 
«Απέναντι στην απόφαση της κυπριακής δημοκρατίας τι έπρεπε να κάνουμε; Να αφήσουμε μόνη της την Κύπρο; Να πάρουμε εμείς την απόφαση για τους Κύπριους και να τους υποδείξουμε τον τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια υπεύθυνη στάση και σωστή να στηρίξουμε όποια και αν είναι η απόφασή τους. Η ελληνική κυβέρνηση με απόλυτη ευθύνη ακούει με τεράστια προσοχή και σεβασμό τις αποφάσεις του Κυπριακού λαού».

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί εν ψυχρώ την αγωνία της Κύπρου ως μοχλό για την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αυτό είναι εθνικά απαράδεκτο», αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ή αλλιώς την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για «κούρεμα» των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο.
 
Όπως τόνισε ο Πάνος Καμμένος στην κυπριακή Βουλή «ακούστηκαν 36 «όχι» απέναντι στη  πρόταση του  eurogroup, μηδέν «ναι» και 19 αποχές και απορρίφθηκε το σχέδιο νόμου. Το μόνο «ναι» που ακούστηκε από ελληνική φωνή ήταν  το «ναι»   του υπουργού της κυβέρνησης του κ. Στουρνάρα».
 
«Εδώ λοιπόν προκύπτει ένα τεράστιο θέμα ή θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να αποπέμψει τον κ. Στουρνάρα ή να παραιτηθεί στο σύνολό της η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εάν συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την πολιτική που δεν βρήκε ούτε ένα «ναι» στη Βουλή της Κύπρου», πρόσθεσε.
 

O επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνεχάρη τους κύπριους βουλευτές «που ακολούθησαν το παράδειγμα το μεγάλου και αείμνηστου   Τάσου Παπαδόπουλου που αρνήθηκε το «σχέδιο Ανάν», που δεν γονάτισαν στην προδοτική πολιτική  που υπέγραψε ο Στουρνάρας κατ εντολή του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη και λέμε ότι θα είμαστε δίπλα τους».
 
«Δίπλα από τον κυπριακό ελληνισμό, όπως όλες οι ελληνίδες και όλοι οι έλληνες, προκειμένου να προχωρήσουμε πλέον, σε μια εθνική πολιτική, σε μια περήφανη εθνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Βουλή των Ελλήνων καταργώντας τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την ξένη κατοχή του τέταρτου γερμανικού ράιχ που αποκλείστηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε και κατέληξε:
 
«Είναι ντροπή δε, που σήμερα την «κοπάνησε»  πάλι ο κ. Στουρνάρας, παρέμεινε σε όλες τις επιτροπές για το νομοσχέδιο και σήμερα λείπει. Όπως λείπει και ο πρωθυπουργός , όπως λείπουν και οι αρχηγοί που στηρίζουν αυτή εδώ την κυβέρνηση που είπε το ένα και μοναδικό «ναι» από ελληνικό στόμα και δεν ακούστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρά μόνο το όχι».

Ads

Ο Θανάσης Παφίλης εξέφρασε τη συμπαράστασή του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό και υπογράμμισε πως οι εξελίξεις απομυθοποιούν την ΕΕ. «Που είναι η αλληλεγγύη; Τσεκούρι και απέναντι στην Κύπρο. Πού είναι ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου θα έλυνε την κατοχή του 40% της χώρας από την Τουρκία; Πού είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα που λέγατε τόσα χρόνια όπως λέτε και για την ΑΟΖ σήμερα; Έχουν σταματήσει στην κατεχόμενη ζώνη», τόνισε.
 
Ο Θ. Παφίλης πρόσθεσε πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διαχείριση που να «διασώσει» την οποιαδήποτε χώρα έστω και αν είναι μικρή και αυτό γιατί οι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος είναι σκληροί και αδυσώπητοι.

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα στον ελληνικό, αλλά και στον κυπριακό λαό να δυναμώσει την πάλη του, να ανοίξει νέους δρόμους έξω από την ΕΕ, κόντρα στο ΔΝΤ, κόντρα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και να παλέψει για τη λαϊκή εξουσία καθώς άλλες λύσεις προς όφελος του λαού δεν μπορούν να υπάρξουν.