«Βαρβαρότητα» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, την κίνηση της κυβέρνησης να κόψει μετά από δεκαετίες το μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης για τους τυφλούς πολίτες και τους συνοδούς τους, με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας, και μάλιστα χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Ads

Αναλυτικότερα, η ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) με δελτίο τύπου της μας γνωστοποίησε ότι «διαπίστωσε μετά την έκδοση της «Διευκρινιστικής Εγκυκλίου για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2010» υπ’αριθμ. Π3α/Φ.11/Γ.Π ΟΙΚ.109583/06-09-2010 που υπογράφει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φώφη Γεννηματά ότι από φέτος, χωρίς καμιά προειδοποίηση και σχετική διαβούλευση, η Κυβέρνηση μονομερώς περικόπτει το επί δεκαετίες παρεχόμενο μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης με τον Ο.Σ.Ε στους τυφλούς και στους συνοδούς τους».

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινούμενη στην ίδια συναντίληψη με τη σημερινή κυβέρνηση για το πώς εννοούν το «κράτος πρόνοιας», προχώρησε στην αντίστοιχη περικοπή της μείωσης κατά 50% στα εισιτήρια πτήσεων εσωτερικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενόψει της επικείμενης εκποίησής της σε ιδιώτη. Για το θέμα, μάλιστα, είχαμε απευθύνει τότε ερώτηση (Α.Π. 17746/14.04.2009) προς τα υπουργεία Απασχόλησης, Μεταφορών και Οικονομικών, χωρίς να λάβουμε απάντηση.

Ads

Επειδή με την απόφαση αυτή είναι φανερό ότι οι τυφλοί είναι τα πρώτα θύματα (θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, αλλά και γενικότερα όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού) της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ο οποίος πρέπει να προσφερθεί απαλλαγμένος «ανεπιθύμητων βαρών» -όπως είναι η παροχή του μειωμένου εισιτηρίου- στους ιδιώτες.

Επειδή ο σιδηρόδρομος είναι μέσο μαζικής μεταφοράς που απευθύνεται κυρίως στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και είναι αδιανόητο και ανάλγητο να καταργείται η χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες χρήζουν, τώρα περισσότερο από ποτέ, της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες κινήσεις θα προχωρήσουν ώστε να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή της προαναφερόμενης εγκυκλίου; Θα μεριμνήσουν ώστε οι τυφλοί που έχουν ήδη προχωρήσει στην ανανέωση των καρτών μετακίνησης ΑμεΑ, να ξαναβγάλουν κάρτες μετακίνησης στις οποίες θα ισχύει η παροχή μειωμένου εισιτηρίου από τον ΟΣΕ;


Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να επανέλθει, η μείωση κατά 50% στα εισιτήρια πτήσεων εσωτερικού, για τους τυφλούς και γενικότερα για τα άτομα με αναπηρία;

»