Τον κίνδυνο να μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζομένων η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σ. Ρομπόλης αφού με τον νόμο 3846/10 μεταφέρεται η ευθύνη για τον έλεγχο των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία στους εργαζόμενους.

Ads

Το άρθρο 17 του εν λόγω νόμου (3846/10) προβλέπεται ότι «οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) οι οποίες καταβάλλονται για περιόδους κατά τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται…» (σ.σ. πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής). Η ρύθμιση υπονοεί ότι το πρόστιμο βαρύνει τον εργοδότη, πόσο μάλλον όταν και μια απλή καταγγελία στο ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία σε εργοδότη συνεπάγεται επικόλληση (αναγνώριση) των ενσήμων και αναλαμβάνει το ίδρυμα να εισπράξει (και δικαστικά) τα αναλογούντα ασφάλιστρα.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα, το οποίο θα ρυθμιστεί άμεσα με εγκύκλιο», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε ερώτηση δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στερηθούν οι εργαζόμενοι την ασφάλισή τους ακόμα κι αν η επιχείρηση δεν καταβάλλει τις εισφορές της».

Στόχος της νέας ρύθμισης του υπουργείου θα είναι να διασφαλιστεί το ισχύον καθεστώς, το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους ακόμα κι αν οι εργοδότες παρακρατούν αλλά δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ads