Τεχνάσματα ώστε να ανασκευάσει την αρχική κατάθεση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα -ο οποιος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο- φαίνεται να επιστρατεύει ο συνήγορος του, Αλέξης Κούγιας. Αυτή τη φορά, επικαλείται “συντακτικό λάθος” ώστε να επαναπροσδιορίσει το σημείο, το οποίο είχε υποδειχθεί ως αυτό στο οποίο ξεκίνησαν “επεισόδια” πριν τους μοιραίους πυροβολισμούς εναντιόν του Αλέξανδρου.

Ads

Στην αρχική του κατάθεση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε πει ότι τα φερόμενα, σύμφωνα με τον ίδιο, ως επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών είχαν σημειωθεί στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Ωστόσο, ένα χρόνο και 4 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού, Αλέξης Κούγιας έρχεται αν υποστηρίξει πως τα επεισόδια έγινα στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής. Αποδίδει μάλιστα τη διάσταση απόψεων, σε συντακτικό λάθος κατά την κατάθεση του πελάτη του.

Η ετεροχρονισμένη αυτή ανακάλυψη του Αλέξη Κούγια, έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αστυνομικού Αθανάσιου Δελλή από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χαράλαμπο Λακαφώση, κι ενώ ο δεύτερος του έκανε ερώτηση για την έντονης κινητικότητα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου με Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα του Κορκονέα.

«Πρόκειται περί συντακτικού λάθους. Δεν είναι η θέση μας ότι σημειώθηκε εκεί η επίθεση, αλλά στη συμβολή με τη Ζωοδόχου Πηγής», παρενέβη τότε αμέσως ο Αλέξης Κούγιας, υποστηρίζοντας την εκδοχή που θέλει τα επεισόδια να έγιναν στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής.

Ads

«Αυτό ακούγεται πρώτη φορά. Από την αρχική κατάθεσή του, προανακριτικά, στις 7 Δεκεμβρίου 2008, ο κατηγορούμενος αναφέρεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Άλλωστε, έχω κάνει πολλές φορές την ερώτηση σε άλλους μάρτυρες και δεν με διακόψατε…», παρατήρησε από τη μεριά του ο εισαγγελέας, για να λάβει την απάντηση ότι ο κ. Κούγιας δεν αντιλήφθηκε τόσο καιρό την λεπτομέρεια αυτή. «Η ουσία έχει σημασία. Το δεδομένο για εμάς είναι ότι το επεισόδιο αυτό έγινε Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου», δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ο Αλέξης Κούγιας. Σημειώνεται ότι η υπερασπιστική γραμμή του Κορκονέα συνδέει άμεσα τα επεισόδια που υποστηρίζει ότι έγιναν με τη μετέπειτα δολοφονία του άτυχου 15χρονου.

Παρά την επέμβαση Κούγια, ο μάρτυρας Αθανάσιος Δελλής επιβεβαίωσε, όπως και άλλα μέλη της διμοιρίας του, ότι εκείνο το βράδυ η κατάσταση ήταν ήρεμη και στο σημείο εκείνο δεν είχε σημειωθεί καμία «σφοδρή επίθεση» εναντίον αστυνομικών.