Το δικαστήριο δεν έλαβε τελικά απόφαση σχετικά με τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, για την οποία ο Δήμος Αθηναίων ζητούσε να κηρυχθεί «παράνομη και καταχρηστική», κι έτσι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει. Επίσης, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος και στη σημερινή μεγάλη πορεία κατά των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι ήταν παρόντες στην αίθουσα όπου εκδικαζόταν η υπόθεση, φωνάζοντας συνθήματα για ορθότερη απονομή της δικαιοσύνης και απεξάρτησή της από την πολιτική εξουσία. Τελικά, το δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση, επομένως οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να προχωρήσουν κανονικά στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Ο δήμος Αθηναίων εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα του κ. Θεοδώρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η απεργία είναι καταχρηστική. «Εμείς ως δήμος ποτέ δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να μην πληρώνουμε τους εργαζόμενους, αλλά υπάρχει ζήτημα, διότι η κυβέρνηση δεν καταβάλει χρήματα. Επομένως υπήρξαν προβλήματα, τα οποία όμως λύθηκαν και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν», ανέφερε. Ο δήμος χαρακτηρίζει μη βάσιμο το αίτημα των απεργών για καταβολή των δεδουλευμένων τους, δηλώνοντας παράλληλα πως η μη αποκομιδή των σκουπιδιών θα προκαλέσει προβλήματα στη δημόσια Υγεία και αναστάτωση στην πόλη ενόψει Χριστουγέννων.

Εκπρόσωποι του σωματείου Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ) υποστήριξαν το δικαίωμά τους στην απεργία, τονίζοντας πως η απόφασή τους είναι νόμιμη, καθώς λήφθηκε έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων, αφού έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβριο.

Ads

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας εντείνεται και από την απόλυση ήδη των 100 από τους συνολικά 760 περίπου συμβασιούχους του δήμου. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης, ορισμένα από τα οποία απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα τις απολύσεις.

Ο Στέλιος Λάμπρου της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κλήθηκε ως μάρτυρας, σημείωσε πως το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ζητά την παράταση των συμβάσεων. Επομένως, ο δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να λέει ότι η απεργία είναι καταχρηστική, όταν το αίτημα το έχει υποστηρίξει κι ο ίδιος ομοφώνως στα πλαίσια δημοτικού συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας, τόνισε πως το βασικότερο ζήτημα είναι ότι γίνεται η συγκεκριμένη προσφυγή τώρα ενώ το πρόβλημα των σκουπιδιών υπάρχει εδώ και εβδομάδες, όχι λόγω της απεργίας αλλά λόγω των απολύσεων και του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για «υποκρισία και πολιτική επιλογή του δήμου να χτυπήσει το σωματείο, αλλά και για στήριξη του κ. Κακλαμάνη στην κυβέρνηση, για να χτυπήσει τις απεργίες διάρκειας μέσα στο κλίμα κλιμάκωσης που εκδηλώνεται και ενόψει της πανεργατικής απεργίας». «Με το να βγάζεις παράνομη την απεργία παραμονή της πανεργατικής, στέλνεις μήνυμα πως όποιος τολμήσει, τον βάζω κάτω».

Ο κ. Κωνσταντίνου, κληθείς να εκτιμήσει τις κινήσεις της δημοτικής Αρχής σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων προς τους συμβασιούχους, τόνισε πως ο δήμος Αθηναίων είναι υπό χρεοκοπία, πως ό,τι λέγεται για συνάψεις δανείων με ευνοϊκούς όρους δεν ισχύει και αμφισβητείται και από τους τραπεζίτες διεκδικώντας πολύ πιο σκληρούς όρους. Επομένως, το θέμα των απολύσεων και το εάν θα πληρωθούν ή όχι οι εργαζόμενοι, προφανώς μετατίθεται στη νέα Αρχή…